U funkciji prva zelena traka između Zapadnog Balkana i EU

Prva zelena traka između zemalja Zapadnog Balkana i EU od prošlog meseca je funkcionalna između Grčke i Severne Makedonije, na prelazu Bogorodica-Evzoni. To je omogućeno zahvaljujući SEED+ sistemu za elektronsku razmenu podataka, saopštila je Transportna zajednica.

Predstavnici carina dve zemlje potpisali su 7. jula Memorandum o razumevanju na forumu o povezivanju u Solunu, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Ova saradnja otvara mogućnosti za dalje širenje inicijative „zeleni koridori“ („zelene trake“) i na druge zemlje članice EU.

– Prva operativna zelena traka između EU i Zapadnog Balkana predstavlja krunu dvogodišnjeg koordinisanog delovanja mnogobrojnih zainteresovanih strana, u skladu sa obavezama preuzetim na samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu pri Kranju. Uspostavljanjem zelenih traka prvo unutar čitavog regiona, a potom i na granicama sa Evropskom unijom, približavamo region EU. Ovakva vrsta prelaza je odskočna daska ka još bolje uređenim granicama, smanjenju vremena čekanja za putnike i teret na svim našim granicama. Ovaj koncept se može, a i treba primeniti na druge granične prelaze sa EU i želeo bih da ohrabrim više država članica EU da se pridruže – rekao je direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek na događaju u Solunu.

SEED+ je poboljšao upravljanje prelazima na Zapadnom Balkanu, poboljšao efikasnost i pojednostavio procedure, poručila je Transportna zajednica.

– U praksi, SEED+ obezbeđuje bezbedan model za razmenu podataka između organa uključenih u carinjenje robe na prelazima, poboljšavajući analizu rizika i na taj način doprinoseći značajnom smanjenju vremena čekanja i troškova. Jedna od ključnih prednosti SEED+ rešenja je fleksibilnost i prilagodljivost prema potrebama carinskih uprava učesnica koje ga koriste – rekao je Emir Đikić, direktor Sekretarijata CEFTA.

Memorandum potpisan između Grčke i Severne Makedonije u potpunosti uzima u obzir značaj carina i drugih poreza koji se primenjuju tokom trgovine robom, prepoznaje potrebu za prekograničnom saradnjom i uzima u obzir ciljeve Regionalnog akcionog plana zajedničkog tržišta.

– Kroz Memorandum o razumevanju sa Severnom Makedonijom za pilot elektronsku razmenu podataka pre dolaska robe na graničnu prelaz Evzoni-Bogorodica, želimo da produbimo carinsku saradnju, kako u olakšavanju trgovine, tako i u smanjenju šverca. Radeći sa CEFTA i Transportnom zajednicom, težimo daljem jačanju carinske saradnje i proširenju saradnje sa drugim susednim zemljama, uz puno poštovanje carinskog zakonodavstva EU – rekao je George J. Pitsilis, guverner Nezavisne uprave za javne prihode Grčke.