U kamionu krijumčario 40 delova za Porsche (FOTO)

Carinici su 24. februara 2022. godine na izlazu prelaza Sremska Rača sprečili pokušaj krijumčarenja 40 delova karoserije za specijalnu verziju automobila Porsche Panamera 971 “Mansory“, skrivenih u tovaru prijavljene robe.

Neobičan slučaj krijumčarenja otkriven je kada je na izlaznu stranu prelaza pristigao kamion bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji državljanin BiH, saopštila je Uprava carina.

Mladi vozač, kome je ovo bila prva vožnja za prevozničku firmu iz BiH, predao je dokumentaciju za tovar i na pitanje carinika rekao da prevozi zbirnu pošiljku koju je preuzeo u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Pregledom dokumentacije videlo se da kamion prevozi više vrsta regularno prijavljene robe (kožne đonove, komponente za pekarsku industriju, mašinu za obradu podataka itd.).

Međutim, kada su carinici odlučili da pogledaju tovarni prostor, odmah su primetili nove automobilske gume sa felnama poznatih obeležja, kojih nije bilo u dokumentaciji.

Zbog toga je kamion sproveden do carinske ispostave Sremska Mitrovica radi detaljne kontrole, gde je potvrđeno da se u kartonskim i drvenim kutijama u tovaru nalazi mnoštvo neprijavljene robe za koju nije postajala nikakva prateća dokumentacija.

Pregledom je utvrđeno da se u tovaru nalazi ceo komplet novih guma i felni za Mercedes G klase. Reč je o gumama marke Continental, ali i felnama marke Brabus čija cena po komadu, ukoliko je reč o originalu, dostiže iznos od 12.000 evra, dok se cena kopija kreće oko 5.000 evra po setu.

Na iznenađenje carinika, ali i samog vozača, u tovaru se našlo i čak 40 delova karoserije za specijalnu verziju Porsche automobila, Panameru 971 Mansory, i to branici, krila, hauba, spojleri, difuzori i brojni drugi delovi. Slikovitije rečeno, nedostaju samo šasija i motor kako bi mogao da se kompletira ceo auto.

Delove o kojima je reč izrađuje poznata kuća Mansorykoja za Porsche radi na poboljšanju performansi vozila, pa su modeli sa takvim delovima znatno skuplji od standardnih. Samim tim ugradnja ovakvih delova može višestruko da poveća vrednost automobila, pa je pretpostavka da je to bio motiv za krijumčarenje.

U tovaru je pored delova za Porsche Panameru 971 Mansory i Mercedes G klase, otkrivena i prednja maska za Mercedes GLE, kao i nekoliko ksenonskih farova, sijalica i balasta za ksenonske sijalice za Golf 7 Plus.

Kako je reč o stranom državljaninu, prekršajni postupak je sproveden po hitnoj proceduri, a pravosnažnom presudom Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici naloženo je da prekršilac plati novčanu kaznu, a propisana je i zaštitna mera trajnog oduzimanja krijumčarene robe.

Foto: Uprava carina