U Milanu ponovo na snazi propisi o mrtvim uglovima – Od 1. okobra obaveza za vozila preko 3,5 t

Grad Milano ponovo je aktivirao obavezu posedovanja senzora i uređaja za detekciju objekata u mrtvom uglu, za kamione, autobuse i druga teška vozila. Vozila moraju da budu opremljena i odgovarajućom nalepnicom, a zahtev je stupio na snagu 10. juna. 

Naime, Državni savet prihvatio je žalbu protiv odluke TAR-a (administrativnog suda u Italiji) i vratio Gradskoj upravi Milana zabranu ulaska vozilima kategorija M2, M3, N2 i N3 u ZTL (zona ograničenog pristupa – konkretno zona B i zona C) u slučaju da nemaju odgovarajuću nalepnicu koja označava mrtvi ugao i sisteme za detekciju pešaka i biciklista.

Kako piše trasporti-italia.com, na internet stranici grada Milana ponovo je postavljeno obaveštenje o ovoj zabrani pristupa i kretanja za navedena vozila koja nemaju senzore i uređaje za detekciju mrtvog ugla.

Detalji 

Propisi o mrtvim uglovima u Milanu, podsetimo, aktivni su od kraja prošle godine.

Počevši od 1. oktobra 2023, Milan je uveo zabranu ulaska u zonu ograničenog saobraćaja (zona B) teškim teretnim vozilima koja nisu opremljena sistemima za mrtvi ugao. Zabrana je na snazi od 7:30 do 19:30, od ponedeljka do petka.

Prvobitno, zabrana se odnosila na kamione preko 12 tona, zahtevajući od njih da imaju napredne sisteme koji mogu da otkriju pešake i da u vozilu pokažu znak upozorenja. Međutim, primena ovog zahteva je suspendovana od novembra 2023. do 10. juna 2024. godine.

Za teretna vozila preko 12 tona grejs period dozvoljava ulazak do 31. decembra 2024. godine, ukoliko vlasnik ima ugovor za ugradnju potrebnog sistema (praktično, ako dokaže da je „naručio“ sistem, ali da još nije stigao, tj. da nije mogao da ispoštuje zahtev u navedenom roku).

Propis će od 1. oktobra 2024. biti proširen na vozila između 3,5 i 12 tona, sa grejs periodom do 31. decembra 2025.

„Pomoćnici“ za mrtve uglove moraju biti odobreni od strane Grada Milana (Comune di Milano), u skladu sa važećim zakonima i funkcionalni. Ovi sistemi treba da otkriju prepreke i pruže signale ranog upozorenja vozaču. Nalepnice koje ukazuju na prisustvo mrtvog ugla u vozilu moraju biti zalepljene na tačno određenim mestima na vozilu.

Vozila bez sistema, ali sa dokazom o budućoj instalaciji, moraju se registrovati na mreži kako bi se privremeno izbegle kazne. Proces registracije podrazumeva učitavanje dokumenata na platformu pod nazivom „Accedere ad Area B“.

Zvanična obavšetenja lokalnih vlasti, kao i odgovore na najčešće postavljena pitanja, možete pogledati OVDE (na italijanskom jeziku). ć

Foto: PlutonMedia arhiva

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.