U Nemačkoj registrovano 25.000 krađa iz kamiona – Cerade najčešća meta

Prošla godina bila je za transportnu industriju u Nemačkoj veoma teška. Razlog tome nisu samo pandemija korona virusa i ograničenja i problemi koje je donela, već i česte krađe tereta iz kamiona. Prema podacima Saveznog udruženja za špediciju i logistiku (DSLV), tokom 2020. registrovano je čak 25.000 takvih incidenata, a ukoliko znamo da postoji i veliki broj neprijavljenih, jasno je kolika je razmera problema.

Najčešći plen lopova jeste roba koja se prevozi u prikolicama sa ceradom, a obrazac je sličan: ogranizovane bande vrebaju na parkiralištima na kojima kamiondžije prave dužu pauzu i proveravaju da li je u prikolici roba koja se može lako prodati. Ako je tako, brzo isprazne prikolicu i beže sa mesta zločina.

U prošlosti su lopovi obično krali cigarete ili potrošačku elektroniku. Danas kradu bukvalno sve, kaže Niels Beuck, generalni direktor DSLV za focus.de.

On naglašava da krađe samo u Nemačkoj uzrokuju gubitke od 1,3 milijarde evra godišnje. Evropska unija procenjuje da se iz kamiona godišnje izgubi roba u vrednosti od 8,2 milijarde evra.

Beuck navodi da je neophodno preduzeti nove korake, kako bi se sprečila ova vrsta krađe i pomoglo u otkrivanju počinilaca. Problem je, prema njegovim rečima, nedostatak saradnje između policijskih snaga različitih zemalja, kao i u samoj Nemačkoj – između službi pojedinih saveznih država. Kako kaže, često se zaboravlja da je teret na meti kriminalnih grupa koje deluju na međunarodnom nivou, prenosi focus.de.