U sistemu „zelenih koridora“ u Srbiji od danas prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare

Primena sistema „zelenih koridora“ na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona počinje danas (13. aprila), a kada se ispune propisani tehnički uslovi u ovaj sistem biće uključeni i drugi prelazi, najavila je Privredna komora Srbije.

U Srbiji će u ovom režimu raditi prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare. „Zeleni koridori“ predstavljaju sistem graničnih prelaza pod posebnim režimom, na kojima će se carinske i druge procedure odvijati ubrzano. Granični prelazi u ovom režimu otvoreni su 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Sistem zelenih koridora uspostavlja se kako bi se olakšao promet i trgovina robom u regionu, u uslovima znatno usporenog transporta zbog dodatnih mera zaštite granica i stanovništva od pandemije virusa covid 19.

Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora.

U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od covid 19 epidemije.

CEFTA strane su na predlog CEFTA sekretarijata usvojile listu osnovnih proizvoda koji će se zelenim koridorima kretati bez zadržavanja. Kako bi se osigurao nesmetan prolazak proizvoda na ovoj listi, CEFTA sekretarijat je unapredio sistem elektronske razmene podataka (SEED) između carinskih uprava i drugih graničnih službi.

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež uputio je krajem marta apel predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen (Ursuli von der Lajen), da se Zapadni Balkan uključi u tzv. sistem „zelenih koridora“ EU, koji olakšava i ubrzava transport robe.

Spisak proizvoda u režimu prioritetnog transporta možete pogledati OVDE.

Sanitarne mere pogledajte na sajtu CEFTA.

Uprava carina objavila je obaveštenje o prometu robe na „zelenim koridorima“ u regionu Zapadnog Balkana, kao i dokument o tačkama prelaska unutar regiona CEFTA otvorenim za prevoz robe.