U tri kontrole otkriveno 12 ilegalnih migranata

Čini se da je poslednjih dana trend ilegalnih migracija u porastu, pa su tako carinici u tri kontrole na prelazima ka Hrvatskoj sprečili pokušaj 12 migranata da ilegalno pređu državnu granicu i uđu u EU.

Tokom 22. januara 2018. godine, zabeležena su dva takva slučaja na prelazima Šid i Batrovci. U ranim jutarnjim časovima, na graničnom prelazu Šid zaustavljen je kamion bugarskih registarskih oznaka koji je iz Bugarske u Sloveniju prevozio tovar brusketa.

Vozač tog kamiona je carinskim službenicima rekao da sumnja da se u tovarnom delu nalaze ilegalni migranti, pošto je sajla kamiona oštećena.Ubrzo je utvrđeno da je njegova sumnja opravdana, jer su carinici u prikolici među brusketima zatekli i trojicu mladića iz Avganistana.

Tokom popodneva na graničnom prelazu Batrovci takođe je zaustavljen kamion bugarskih registarskih oznaka koji je prevozio delove za kranove iz Bugarske u Sloveniju.Kamion je detaljno pregledan na mobilnom skeneru, a na slici se jasno videlo šest ljudskih silueta u tovaru robe. Reč je o petorici Avganistanaca i jednom Pakistancu.

Tokom vikenda, 20. januara 2018. godine, na izlaznoj strani graničnog prelaza Batrovci, carinski službenici su sprečili pokušaj još tri Avganistanca da ilegalno pređu na teritoriju Hrvatske. Carinici su ih zatekli u kamionu bugarskih registarskih oznaka koji je prevozio tovar koka-kole namenjen francuskom tržištu, prenosi carina.rs.

Podsetimo da je carinska služba Srbije samo tokom 2017. godine sprečila oko 850 migranata u pokušaju da nelegalno pređu granicu, najčešće kao “slepi putnici“ skriveni u tovarima kamiona.