U Velikoj Britaniji ponovo uvedena relaksacija pravila radnog vremena vozača

Samo dva meseca nakon što je u Velikoj Britaniji istekla relaksacija radnog vremena za vozače koja je trajala sedam meseci duže od planiranog, britanska vlada je odlučila da privremeno ponovo uvede tu meru do 8. maja 2022, „kao odgovor na velike pritiske koje trpi transportna industrija“, navodi se u zvaničnom saopštenju od ponedeljka 11. aprila.

Do privremenog popuštanja pravila došlo je zbog situacije koja je nastala usled otkazivanja nekih trajektnih usluga, što je dovelo do zagušenja u lukama i posledično zastoja u celokupnom logističkom lancu.

Privremeno ublažavanje primene pravila EU o radnom vremenu vozača primenjuje se u Engleskoj, Škotskoj i Velsu. Na taj način trenutna situacija se kontroliše, a nadležni organi zadržavaju pravo da povuku ili izmene relaksaciju ako se okolnosti promene, navodi se.

Nove mere stupile su na snagu minut posle ponoći 9. aprila i na snazi će ostati do 23:59 časova 8. maja 2022. godine.

Ublažavanje pravila o radnom vremenu vozača u EU uređena su na sledeći način:

a)Zamena EU dnevnog ograničenja vožnje od 9 sati ograničenjem od 11 sati; 
b)Smanjenjem obaveze dnevnog odmora sa 11 na 9 sati; zajedno sa derogacijom pravila o boravku na brodu/trajektu, kako bi se dozvolilo njegovo korišćenje tokom skraćenog dnevnog odmora od 9 sati (umesto redovnog dnevnog odmora od 11 sati);
c)Podizanje nedeljnog (56 sati) i dvonedeljnog ograničenja vožnje (90 sati) na 60 odnosno 96 sati;
d)Odlaganje zahteva za početak nedeljnog odmora: umesto posle 6x24h perioda, on se mora koristiti posle 7x24h perioda, iako će 2 redovna nedeljna odmora ili redovan i skraćen nedeljni odmor i dalje biti potrebni u roku od dve nedelje;

Kako navodi DfT, vozači ne smeju koristiti mere pod a) i pod d) istovremeno, kako bi se osiguralo da imaju adekvatan odmor.

Kao što je to bio slučaj i kod prethodnog uvođenja mera u ovoj zemlji, naglašava se da „bezbednost vozača ne sme biti ugrožena i da od vozača ne treba očekivati da voze umorni“. Poslodavci ostaju odgovorni za zdravlje i bezbednost svojih zaposlenih i drugih učesnika u saobraćaju.

Sva ostala pravila o radnom vremenu vozača ostaju nepromenjena, uključujući i zahtev da se napravi pauza od najmanje 45 minuta nakon 4 sata i 30 minuta vožnje.

Više detalja o novim odstupanjima od vremena vožnje i odmora dostupno je ovde.

Podsetimo, prethodno popuštanje pravila o radnom vremenu kritikovali su Udruženje prevoznika RHA (Road Haulage Association) i sindikat Unite. Iz RHA su naveli da ovo dopuštenje „može biti kontraproduktivno, čineći posao manje atraktivnim i iscrpljujućim za vozače“, dok je Unite podsetio da su takva pravila „opasna i neefikasna“.