MIHAJLOVIĆ: Neophodno otvaranje još prelaza za teretni tranzit

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uputila je danas resornim kolegama iz Slovenije i Hrvatske molbu da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se rešio problem dugog čekanja kamiona na graničnim prelazima Gorica i Sežana i Bajakovo-Batrovci.

– Neophodno je da se otvori još prelaza za međunarodni teretni tranzit, sada kada samo on funkcioniše, i da se obezbede tranzitni koridori bez konvoja. Ovo je ne samo pitanje humanosti, već i bezbednosti – rekla je Mihajlović.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade, ministarka se obratila pismima Jerneju Vrtovecu, ministru za infrastrukturu Slovenije, i Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, imajući u vidu to da oko 300 kamiona čeka na izlazu iz Srbije za Hrvatsku, dok se 100 srpskih kamiona nalazi na ulazu u Sloveniju iz Italije.

Smanjen broj graničnih prelaza za drumski transport u tranzitu stvara ogromne kolone kamiona i duga čekanja na granicama. Svesni smo toga da je odvijanje drumskog saobraćaja otežano, pri čemu nakon prelaska naših granica vozači čekaju konvoje i dešava se da se vozila zadržavaju i po više dana na granicama, navela je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je istakla da su u ovoj situaciji bitna sva vozila, bez obzira na to čije tablice imaju, jer dovoze i odvoze robu građanima u svim zemljama, te da je važno da se zajedničkim aktivnostima ubrza protok robe, ukinu tranzitni konvoji i olakša vozačima.

Samo sinhronizovanim akcijama može nešto zajednički uraditi da bi transport mogao da funkcioniše u ovim izuzetno otežanim uslovima u kojima se nalaze ne samo naše zemlje, već i ceo svet.

U trenutku kada EU čini sve da ubrza transport, uvodeći zelene koridore za vozila, predlažem da zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova nađemo održivo rešenje za što brži transport između naših zemalja kako bi kamioni u tranzitu brže prolazili, a da se vozači ne bi okupljali na jednom mestu u velikom broju, što je trenutno cilj cele Evrope, zaključila je ona.

U ovom trenutku na izlazu iz Srbije za Hrvatsku, na graničnnom prelazu Batrovci-Bajakovo, čeka oko 300 kamiona u koloni od pet do šest kilometara. Reč je o kamionima iz Srbije, Turske, Bugarske, BiH i Makedonije prevashodno. Na ulazu u Sloveniju iz Italije, na graničnim prelazima Gorica i Sežana, čeka oko 100 srpskih kamiona, navodi se na sajtu Vlade Srbije.