UKINUTA ograničenja za strane vozače u Italiji

U Italiji su od 18. maja na snazi nova pravila po pitanju obavljanja transporta u uslovima pademije korona virusa, kojima su ukinuta ograničenja za strane vozače, prenosi Poslovno udruženje Međunarodni transport.

Prema novim ažuriranim propisima vozači od sada prilikom ulaska u Italiju NE MORAJU imati popunjen obrazac koji je do sada bio obavezan za ulazak na teritoriju Italije. Takođe, ukinuta je i obavezna najava nadležnim zdravstvenim organima svakog ulaska vozila na teritoriju Italije na osnovu mesta ulaska. Osim toga, vozači više NE PODLEŽU ni obavezi maksimalnog boravaka od 72 sata u slučaju da se transport završava u Italiji, odnosno maksimalanog boravka od 24 sata u slučaju tranzita preko Italije, prenosi Pumedtrans.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je danas da je obrazac lične izjave za vozače u Italiji ipak i dalje OBAVEZAN.

– Prema novoj uredbi vozači i svi drugi radnici koji spadaju u definiciju „putničkog osoblja“, koji su zaposleni u sektoru drumskog saobraćaja, bez obzira na državljanstvo i prebivalište ili sedište kompanije za koju rade, ulaze u Italiju bez ikakvih formalnosti. Do 2. juna 2020. godine ostaje na snazi obaveza davanja lične izjave – u skladu sa članovima 46. i 47. Uredbe italijanskog predsednika 445/2000 – da bi se dokazalo postojanje uslova koji omogućavaju primenu ovog odstupanja za ulazak u Italiju, to jest da bi se dokazao uslov „putničkog osoblja“ – navodi se u obaveštenju MGSI koje je prenela Kancelarija Ivanović. 

Prema navodima sa IRU Flash Info stranice od 21. maja 2020, ova izjava se daje u slobodnoj formi (free-form self declaration).

Podsećamo vas da izmene u vezi sa pravilima obavljanja transporta u uslovima pandemije korona virusa, po zemljama, svakodnevno možete pratiti i na stranici IRU Flash Info. Informacije su na engleskom jeziku. 

 

 

Podeli na društvenim mrežama: