Ulaz i izlaz drumskih teretnih vozila – Pogledajte kompletnu statistiku za 2021!

Tokom 2021. godine, preko međunarodnih drumskih graničnih prelaza na teritoriji Republike Srbije izašlo je 899.213 drumskih teretnih vozila, kojima je izvezeno 10,078 miliona tona robe. U odnosu na prethodnu godinu, izašlo je za 9,9% više drumskih teretnih vozila, kojima je izvezeno za 6,0% više tona robe, objavio je Republički zavod za statistiku.

Vozilima sa registracijom Srbije tokom 2021. godine izvezeno je nešto više od polovine ukupne količine robe (68,8%). Broj teretnih vozila kojima je 2021. godine roba uvezena na područje Republike Srbije veći je za 11,7% nego 2020. godine. Vozilima sa registracijom Srbije tokom 2021. godine uvezeno je 50,0% od ukupne količine robe.

Kompletan izveštaj o ulazu i izlazu drumskih teretnih vozila u 2021. pogledajte OVDE, a statistiku po zemljama registracije u tabeli u nastavku.

Izvor: RZS

Usled početka primene Zakona o potvrđivanju Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku, koji daje mogućnost učesnicima u carinskom postupku da robu prevoze između ugovornih strana Konvencije na osnovu jedne elektronske deklaracije i jednog obezbeđenja koje važi tokom cele tranzitne operacije, broj teretnih vozila u tranzitu više nije uporediv sa podacima iz prethodnih godina, te ga RZS ne prikazuje, dodaje se.

Kako je izgledala statistika ulaza/izlaza teretnih vozila za 2020. godinu, možete se podsetiti OVDE. 

Pročitajte i ANALIZU: Rezultati najfrekventnijih graničnih prelaza u Srbiji za 2021.