Ulazak u Makedoniju od 1. septembra

Od sutra, 1. septembra ulazak u Severnu Makedoniju za građane Srbije biće moguć samo uz nekoliko uslova. Naime, u skladu sa odlukom Vlade R. Severne Makedonije, državljani naše zemlje  moći će da uđu u Severnu Makedoniju isključivo ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata: sertifikat o primljene 2 doze vakcine protiv Covid-19; potvrdu o preležanom virusu Covid-19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja, za lica preko 18 godina starosti ili negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata.

Državljani Srbije moći će da tranzitiraju kroz Severnu Makedoniju, do 5 časova, uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulasku, koju će predavati na graničnom prelazu na izlasku iz Severne Makedonije.

Imali smo veliki broj pitanja u vezi izuzimanja profesionalnih vozača kamiona iz ove uredbe, ali u zvaničnim saopštenjima makedonskih državnih organa nije navedeno to izuzeće.

Ipak, kako nam upravo javljaju iz Asocijacije Makam-Trans, dobili su informaciju od ministra transporta i komunikacija, koja glasi: „Prihvaćen je zahtev za izuzeće profesionalnih vozača iz protokola pri ulasku u zemlju, kao i za tranzit stranih prevoznika“. Čeka se zvanična objava navedenih izmena postojeće Odluke Vlade.