Upoznajte VOLTA ZERO – švedski električni kamion za gradsku dostavu (VIDEO)

Švedska startap kompanija Volta Trucks predstavila je početkom septembra svoje prvo vozilo – električni kamion Zero, specijalno dizajniran za za dostavu robe i paketa u urbanim područjima. Vozilo Volta Zero teško je 16 tona, a njegov maksimalni domet sa jednim punjenjem iznosi između 150 i 200 kilometara.

Kompanija DPD London Parcel Delivery će naredne godine testirati ovaj kamion (prvih 12 prototipa), dok je šira komercijalna upotreba planirana od 2022.

Volta Zero je namenski razvijan za gradsku distribuciju. Za razliku od postojećih, konkurentskih vozila – koja su zapravo „prerađeni“ kamioni sa klasičnim pogonom, Volta Zero je od početka razvijan kao električni, što je omogućilo potpuno drugačiju realizaciju kabine i teretnog prostora.

Kako je vozilo kreirano za urbana područja, zaštita pešaka i drugih osetljivih grupacija učesnika u saobraćaju, bila je jedan od najvažnijih prioriteta.

Zbog toga je kreirana kabina sa preglednošću od 220 stepeni i centralnom pozicijom za vozača, što obezbeđuje odličnu vidljivost u svim pravcima. Takođe, umesto retrovizora postavljene su kamere, te ekrani u unutrašnjosti kabine.

Osim centralnog sedišta za vozača, moguće je postavljanje dva dodatna sedišta za druge članove posade, uz zadnji zid kabine. Kamion je dugačak 9,46, visok 3,47, a širok 2,55 metara, što mu omogućava lako manevrisanje po gradu. Teretni prostor kapaciteta 37,7 m3 omogućava prihvat 16 europaleta. Nosivost je 8.600 kg, što znači da je masa praznog vozila s nadogradnjom 7.400 kg što se smatra dobrim rezultatom, pogotovo ako se uzme u obzir relativno velika masa baterija.

 

Volta Zero je jedan prvih kamiona koji za pogon koristi tzv. e-axle, odnosno pogonsku osovinu s integrisanim elektromotorom i prenosnikom, što je rešenje koje je vrlo kompaktno i lagano.

Još jedna zanimljivost je i korištenje kompozitnog materijala Flax (razvijenog u saradnji švajcarskog Bcomp i Evropske svemirske agencije), a radi se o materijalu karakteristika sličnih karbonskim vlaknima, ali s mnogo manjom količinom CO2 potrebnom za proizvodnju.

Kompanija Volta Truck je najavila da će tokom 2021. otvoriti još 130 pozicija za inženjere i stručnjake u oblasti automobilske industrije. Njihov cilj je da proizvedu 500 ovakvih kamiona.

Izvor/foto: voltatrucks.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.