UPS ulaže u samoupravljajuće kamione

Kompanija UPS, putem svog fonda UPS Ventures, investirala je u kompaniju za autonomnu vožnju TuSimple. Obe kompanije testiraju samoupravljajuće kamione u Arizoni kako bi utvrdile da li vozila mogu da poboljšaju uslugu i efikasnost UPS mreže.

Saradnja sa kompanijom za autonomnu vožnju TuSimple počela je sa ciljem da UPS kompaniji pomogne u boljem razumevanju uslova koje njeni autonomni kamioni 4.nivoa moraju da ispune. L4 autonomna vožnja znači da je računar u vozilu u potpunoj kontroli, čime se eliminiše ručna intervencija. Međutim, zakoni koji regulišu L4 autonomnu vožnju zahtevaju da vozač u vozilu u svakom trenutku, i kada to bude potrebno, preuzme vožnju.

Tokom testiranja, UPS obezbeđuje robu koju TuSimple kamionima transportuje koristeći severnoameričku transport zonu – od Feniksa do Tusona u Arizoni. Kompanija je započela sa radom sa samoupravljajućim vozilima u maju 2019. godine, ali sa vozačem i inženjerom u vozilu. TuSimple i UPS prate udaljenost i trajanje vožnje samoupravljajućih kamiona, podatke o sigurnosti i vreme transporta.

– UPS je posvećen razvoju i primeni tehnologija koje omogućavaju efikasniji rad naše globalne logističke mreže –  rekao je direktor Kancelarije za strategiju i transformaciju, Skot Prajs (Scott Price).

– Iako potpuno autonomna vozila bez vozača i dalje treba razvijati i unapređivati, uzbuđeni smo napretkom koje su postigle tehnologije kočenja i druge tehnologije koje kompanije poput TuSimple usavršavaju. Sve ove tehnologije će ponuditi značajne bezbednosne i druge prednosti mnogo pre nego što se potpuna vizija autonomnih vozila ispuni, a UPS će biti tu, kao lider koji primenjuje ove nove tehnologije u našim vozilima.

Misija TuSimple kompanije, osnovane 2015. godine, je da na tržište uvede prvi samoupravljajući kamion, poveća bezbednost, smanji troškove transporta i smanji emisiju ugljendioksida. TuSimple razvija tehnologiju koja će omogućiti vlasnicima robe da upravljaju samoupravljajućim kamionima 8. klase–težine veće od 15.000 kilograma i koji obično imaju tri ili više osovina.

Tokom vrhunca sezone transporta robe, UPS takođe sarađuje sa drugim kompanijama za prevoz tereta. TuSimple veruje da bi ovo moglo da smanji prosečne troškove prevoza za 30%.

– Počastvovani smo strateškim ulaganjem UPS-a i njihovim poverenjem u TuSimple, ovo dokazuje njihovu posvećenost da nastave da prednjače u inovacijama – rekao je osnivač, predsednik i tehnološki direktor TuSimple kompanije,Šaodi Hu (Xiaodi Hou).

– TuSimple je uverena da može da ubrza proces uvođenja prvog samoupravljajućeg kamiona na tržište, kako bi se povećala bezbednost na putu.

UPS-ovi testovi u saradnji sa TuSimple-om deo su napredne tehnološke procene vozila u UPS globalnoj logističkoj mreži. UPS ulaže u „internet stvari“(Internet of Things -IoT), veštačku inteligenciju (AI) i naprednu analitiku kako bi poboljšala efikasnu upotrebu goriva i uslugu za svoje klijente.