Uskoro postpejd sistem elektronske naplate putarine

JP ,,Putevi Srbije” u toku 2013. godine beleži konstantan porast korisnika elektronske naplate putarine (ENP). Učešće korisnika ENP u odnosu na broj naplaćenih vozila iznosi oko 5%, dok u finansijskom delu učešće ovakvog vida naplate iznosi 15%.

Trenutno ENP funkcioniše samo u pripejd sistemu, koji podrazumeva dopunu uređaja. Dopuna može da se izvrši u prostorijama JP ,,Putevi Srbije” u  Ustaničkoj 64, zgrada Beomedicine, 5. sprat, kao i kod ovlašćenih distributera AMSS i preduzeća ,,Tehnokop“..
U slučaju nedostatka novca na uređaju moguća je dopuna na svim naplatnim stanicama.

Popusti na putarine u pripejd sistemu iznose: 8% za dopune od 1.500 do 16.000 dinara, 10% za dopune od 16.001 do 80.000 dinara i 15% za dopune preko 80.001 dinara.

Na naplatnim stanicama gde je to moguće u funkciji su kanali za naplatu koji se isključivo koriste za ENP.

U cilju privlačenja što više korisnika u toku je i  donošenje odluke o prodaji i funkcionisanju TAG uređaja u postpejd sistemu. Navedeni način naplate će olakšati plaćanje, jer neće biti potrebe za nošenjem uređaja na dopunu već će putarina uz adekvatna sredstva obezbeđenja (putem bankarskih garancija ili avaliranih menica, a za fizička lica putem trajnih naloga) biti naplaćivana mesečnim fakturama za prethodni mesec.

Postpejd sistem, takođe, predviđa određene popuste, a nadležni u cilju dalje popularizacije ovakvog vida naplate razmišljaju o tehničkim rešenjima koja bi u budućnosti omogućila plaćanja putarine putem sms poruka.