(FOTO) Održana konferencija “Ka održivom transportu 2017”

Asocijacija rukovodilaca transporta i logistike TransportLog i Intico d.o.o  organizovali su dvodnevnu konferenciju “Ka održivom transportu 2017”. Konferencija je održana 2. i 3. novembra na Zlatiboru, u hotelu Mona. Niz interesantnih i korisnih prezentacija omogućile su prisutnima da se upoznaju sa mogućnošću povratka PDV-a iz inostranstva, pravcima razvoja digitalnog tahografa, tehnološkim rešenjima za smanjenje troškova korišćenja pneumatika, kao i novim sistemom obeležavanja pneumatika…  Prisutni su čuli više informacija o predviđanju  radnog vremena vozača putem softverske aplikacije, TAPA sertifikatima, modalitetima korišćenja službenih vozila i mnogim drugim temama.

Među predavačima bili su predstavnici kompanija “DB Schenker”,“SBS Security&Safety Products B.V.”, “Tahograf BG”,“Marinković- Hofmann”, “Goodyear”, “CVS mobile”, “Smartivo”, “Cash Back IMO”, “EIB Internationale“, zatim, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Vojske Srbije, Beogradskih elektrana, kao i profesori i saradnici Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Prvog dana konferencije prisutni su mogli da se upoznaju sa razvojem sistema za automatizovanu vožnju, odnosno, naprednim sistemom za podršku vozaču, uvođenjem funkcije automatskog upravljanja u slučaju opasnosti, zatim ulogom i značajem rukovodilaca transporta u javnom sektoru kao i parametrima za izbor pneumatika.Takođe, detaljno je objašnjeno na koji način može doći do povratka PDV-a iz inostranstva i istaknuto je da je rok za podnošenje zahteva za refakciju iz najvećeg broja zemalja za tekuću godinu kraj juna sledeće godine.

Stevan Jovićević, direktor firme Tahograf BG

Predstavljen je i softver za digitalne tahografe koji predviđa radno vreme vozača, ali je najavljena i upotreba smart tahografa.

– Rok za postavljanje smart tahografa je 15.6.2019. godine, a to znači da će svako novoproizvedeno vozilo koje je prvi put registrovano morati da ga poseduje. Bitno je napomenuti da se to odnosi na zemlje članice Evropske unije i na one zemlje koje su u procesu pristupanja – rekao je Stevan Jovićević, direktor firme “Tahograf BG”.

Drugog dana konferencije “Ka održivom transportu 2017” gostima su predstavljeni potencijalni efekti primene eko- vožnje u transportnim i logističkim kompanijama u Republici Srbiji, specifičnosti transporta i nabavke usluge transporta u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, novi trendovi u rutiranju vozila, kao i modaliteti korišćenja službenih vozila sa napomenom da, osim u državnim firmama, nema više putnog naloga kao obaveze.

Prisutni su upoznati sa opasnostima korišćenja neoriginalnih dijagnostičkih uređaja koji mogu dovesti do pojave velikog broja vozila koja predstavljaju opasnost po bezbednost u saobraćaju. Predstavljeni su i rezultati istraživanja Saobraćajnog fakulteta o analizi nivoa usluga i finansijske održivosti sistema tehničkih pregleda u Republici Srbiji koji su pokazali da tehnički pregledi imaju veoma niske prihode na mesečnom nivou. Takođe, istaknuto je i da su Rusija, Italija i Nemačka najznačajniji spoljnotrgovinski partneri naše zemlje.

– Konferenciju je upotpunilo prisustvo oko 200 učesnika iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Holandije. Učesnici konferencije su razmenili iskustva u oblasti transporta i nadam se da su se lepo proveli u ova dva dana – rekao je za PlutonLogistics doc. dr Aleksandar Manojlović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije rukovodilaca transporta i logistike TransportLog.