Usvojena uredba o EKO VOZILIMA – Subvencije do 5.000 evra

Za nabavku lakog teretnog vozila ili automobila sa električnim ili hibridnim pogonom, od države ćete u 2020. moći da dobijete od 2.500 do 5.000 evra subvencije, odlučila je Vlada Srbije.

Uredba o uslovima i načinu subvencionisanja kupovine novih vozila na električni ili hibridni pogon usvojena je 12. marta. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju u 2020. godini iznose 120 miliona dinara.

Subvencije će biti dostupne za pravna lica, preduzetnike i fizička lica, a dodeljivaće se za kupovinu vozila vrste L1 i L2 (moped i laki tricikl), vrste L3 – L7 (motocikli), M1 (putničko vozilo sa najviše devet sedišta) i N1 (lako teretno vozilo, odnosno vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tona).

Za nabavku električnih vozila kategorije M1 i N1 subvencija je 5.000 evra, dok za hibridna vozila ona iznosi 3.500 i 2.500 evra, u zavisnosti od toga da li se sama pune ili su „plug in“.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila u skladu sa ovom uredbom podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine.

Detaljni uslovi, te način konkurisanja, kao i način uplate subvencija, navedeni su u tekstu uredbe (Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon), koja je dostupna na sajtu Vlade.

Podeli na društvenim mrežama: