Važne novine za prevoznike u novoj godini – Pametni tahografi druge generacije već od avgusta 2023.

U novoj godini stižu nam i novi pametni tahografi druge generacije. Iako se po izgledu neće previše razlikovati od prve generacije, biće obavezni za sva prvi put registrovana vozila na tržištu EU, od 21. avgusta 2023. godine.

Ono što je novina kod tahografa druge generacije je automatsko beleženje prelazaka granica unutar država EU, vremena i lokacije utovara i istovara tereta, odnosno svake promene osovinskog opterećenja vozila. Nadzorni organi sve ove podatke, kao i prekoračenja maksimalnog vremena vožnje moći će da očitaju uz pomoć DSRC sistema na kontrolnim punktovima, postavljenim uz prometne puteve, ispred velikih parkinga, ali čak i tokom vožnje.

Ko mora da ima nove tahografe 

Radi lakšeg snalaženja grupisali smo sve važne datume u 3 kategorije.

I) Svi novi kamioni kategorije N2 (preko 3,5t) i N3 (preko 16t) i svi novi autobusi kategorije M2 i M3, koji se voze u međunarodnom saobraćaju, prvi put registrovani od 21. avgusta 2023. godine, moraju da imaju pametne tahografe druge generacije.

II) Pored svih novih vozila koja se prvi put registruju u EU, u narednom periodu će svi prevoznici u međunarodnom saobraćaju morati da na svoja postojeća vozila, naknadno ugrade pametne tahografe druge generacije. Do 31. decembra 2024. godine, moraju biti zamenjeni svi stari analogni ili digitalni tahografi, osim pametnih tahografa prve generacije, koje prevoznici mogu zameniti do avgusta 2025. godine.

III) Sa drugom generacijom pametnih tahografa, dolaze i promene za sva teretna vozila u međunarodnom transportu N1 kategorije. Reč je o veoma popularnoj kategoriji vozila, najveće dozvoljene mase od 2,5t do 3,5t, kao što su Mercedes-Benz Sprinter, Fiat Ducato, Peugeot Boxer, Volkswagen Crafter, i dr. Za njih će od 1. juna 2026. godine ovi tahografi biti obavezni, ali i sve ostalo što je u skladu sa zakonom o radnom vremenu vozača (kartice vozača, organizacija i evidencija radnog vremena i odmora).

Kada se i kako očitavaju podaci sa tahografa? 

Prema zakonskoj obavezi prevoznici moraju najmanje jednom u 28 dana da preuzimaju podatke o kartici vozača i najmanje jednom u 90 dana podatke sa tahografa, kako bi izbegli velike novčane kazne.

Očitavanje i preuzimanje podataka najčešće se realizuje fizičkim pristupom svakom vozilu, što iziskuje periodične dolaske vozila u firmu ili neku drugu lokaciju gde se vrši očitavanje. Kao posledica ovakvog načina rada nastaju tzv. prazne vožnje i izgubljene ture tokom vremena mirovanja, a samim tim nastaju i dodatni troškovi. Sve ovo negativno utiče na poslovanje transportnih komapanija.

Da li već postoji bolji način? 

Kompanija NTS International nudi rešenje za daljinsko očitavanje podataka sa digitalnog tahografa, koje omogućava automatsko preuzmanje taho datoteke gde god da se vaša vozila nalaze. Prenos podataka se realizuje brzo, jednostavno i bezbedno, bez dolaska na određenu lokaciju i prekida započetih transportnih aktivnosti. Potrebno je samo da vozila budu uključena u NTS Fleet Management System i da je u trenutku preuzimanja fajlova kontakt uključen.

Visoke kazne za propuštene rokove

Da ne biste propustili termin preuzimanja podataka, u okviru NTS aplikacije dostupni su podsetnici koje možete podesiti za svakog vozača. Takođe, podsetnike možete podesiti i za rok važenja tahografske kartice kako biste sve zakonske obaveze završili na vreme. Dakle jednostavno i sigurno.

Planirajte put, radno vreme, pauze i odmore vozača uz pomoć NTS rešenja, kako biste ispunili novu uredbu o tahografima.

Pored daljinskog preuzimanja podataka, NTS Taho rešenjem je obuvaćena i njihova obrada, analiza i izrada izveštaja koji ispunjavaju sve zakonom propisane norme. Obrađeni “DDD” fajlovi ostaju sačuvani u NTS aplikaciji i možete im pristupiti u svakom trenutku nebrojano puta.

Pregled trenutnih statusa, radnog vremena vozača – koliko vremena provode u vožnji, odmoru i radu i ostalih parametara vožnje, koje beleži tahograf, dostupan je u realnom vremenu u NTS aplikaciji. Na osnovu tako dostupnih podataka jednostavno možete da pratite raspoloživost vaših vozača i efikasno planirate dalje aktivnosti, pauze i odmore u skladu sa zakonom o radnom vremenu.

Pored planiranja radnog vremena, veoma je važno da unapred isplanirate rute kretanja vozila, kao i lokacija utovara i istovara, kako bi vašim vozačima učinili putovanje manje stresnim i povećali njihovu bezbednost i zadovoljstvo.

Benefiti optimizacija ruta 

U NTS aplikaciji pozicije vozila su dostupne u realnom vremenu, što omogućava efikasno planiranje transportne aktivnosti i rute. Unosom adresa željenih lokacija i parametara vozila (dimenzija, osovinskog opterećenja i sl.), na jednostavan način biće vam prikazane sve alternativne rute, rastojanje i predviđeno vreme putovanja, ali i optimalan redosled obilaska lokacija, ukoliko nije predefinisan.

 

Odabranu rutu možete u bilo kom trenutku poslati vozaču na Android terminal u vozilu zahvaljujući posebno dizajniranoj aplikaciji za komunikaciju i navigaciju između vozača i dispečera NTS Mobile Office app. Vozač uz prikaz rute dobija i instrukcije kako da dođe do krajnjeg odredišta. Pored toga u okviru aplikacije može da pretražuje adrese, najbliže objekte (npr. odmorišta, restorani, benzinske pumpe i dr.) za efikasno planiranje odmora i pauza.

Na ovaj način smanjićete pređene kilometre, potrošnju goriva, ostvariti značajne uštede u troškovima transporta, a time i smanjiti emisije štetnih materija.

Više detalja o funkcinalnostima rešenja Mobile Office saznajte na sajtu kompanije NTS.  

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.