MGSI: Ugovoreno više bilateralno-tranzitnih dozvola sa Turskom

Uprkos problemima izazvanim pandemijom, tokom prethodnog perioda došlo je do povećanja bilateralne robne razmene između Srbije i Turske, a ujedno i do većeg učešća drumskog transporta u ukupnoj robnoj razmeni, konstatovali su predstavnici Srbije i Turske na poslednjem sastanku Mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz dveju zemalja.

Sastanak je održan u Ankari 16. i 17. novembra 2021. godine, gotovo godinu i po dana nakon otkazivanja prvobitno ugovorenog termina u maju 2020. godine.

Iz Ministarstva građevinastva, saobraćaja i infrastrukture za PlutonLogistics navode najvažnije zaključke sastanka, koje možete pročitati u nastavku teksta!

Kada je reč o srpskoj transportnoj privredi, usled značajnog povećanja bilateralne robne razmene učešće u bilateralnim prevozima je dostiglo gotovo 70% ukupno obavljenih prevoza, što je dovelo do nestašice bilateralnih dozvola za srpsku stranu (16.000 bilateralno-tranzitnih dozvola). Turska strana je iskazala dobru volju tokom tekuće godine i na zahtev srpske strane odobrila dodatni broj dozvola (5.000 bilateralno-tranzitnih dozvola), međutim kako je trend rasta bilateralne razmene u narednom periodu nemoguće predvideti, za srpsku stranu je, pored pitanja prevoza za/iz treće države, pitanje rešenja bilateralnih prevoza u narednim godinama od suštinske važnosti.

Takođe, turska strana je ponovo izrazila potrebu za trajnijim rešenjem tranzitnih prevoza preko teritorije Republike Srbije, ali i ponovila negativan stav po pitanju potpune liberalizacije prevoza, kao i povećanje broja dozvola za prevoze za/iz treće države.

Nakon dugih pregovora po pitanju prevoza stvari dogovorena je praktična liberalizacija ovog vida drumskog transporta kroz uvođenje dovoljnog broja vremenskih dozvola za bilateralne i tranzitne prevoze. Na zahtev srpske delegacije da se pitanje prevoza za/iz treće države mora rešavati zajedno sa ostalim vrstama prevoza, dve strane su dogovorile da povećaju broj ovih dozvola tako da se potpisivanjem bilateralnog sporazuma broj ovih dozvola duplo poveća u odnosu na postojeći kontingent, dok je za narednu godinu dogovoreno preliminarno povećanje od 62,5%.

Preliminarni kontingenti počevši od 2022. godine su:

Za srpske prevoznike:
– 15.000 vremenskih bilateralno-tranzitnih dozvola bez plaćanja naknade
– 6.000 dozvola za/iz treće države bez plaćanja naknade

Za turske prevoznike:
– 25.000 vremenskih bilateralno-tranzitnih dozvola bez plaćanja naknade
– 1.625 dozvola za/iz treće države bez plaćanja naknade

Pored toga, dogovoreno je da na zahtev jedne od strana druga strana dostavi dodatni broj vremenskih dozvola. Zahtevi za dodatnim brojem dozvola za/iz treće države biće razmatrani u duhu dobre volje i na bazi reciprociteta.

– Bez povećanja kontingenta ili novog rešenja koje je dogovoreno, naredna godina bi predstavljala veliki izazov. Takođe, obezbeđene su nove mogućnosti za srpsku tranportnu privredu dupliranjem postojećeg kontigenta dozvola za/iz treće države – ističe se u odgovorima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U narednom periodu očekuje se konačno usaglašavanje teksta novog sporazuma.

Sa srpske strane, sastanak su vodili predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a učestovala je i Ambasada Republike Srbije u Ankari, kao i predstavnici srpskih prevoznika.