Velika Britanija i Francuska postigle dogovor o otvaranju granice za prevoznike

Velika Britanija i Francuska postigle su u utorak uveče dogovor zahvaljujući kojem su od ponoći (23. decembra 2020) granice ponovo otvorene za putovanje u određenim slučajevima, preneo je trans.info.

Ulazak u Francusku odobren je onima koji putuju iz hitnih razloga. To uključuje vozače kamiona, francuske državljane i britanske državljane sa prebivalištem u Francuskoj.

Uslov za prelazak granice je negativan test na korona virus, a franuska vlada se složila da se koriste brzi testovi koji mogu dati rezultate za oko 30 minuta, kako bi se teretni saobraćaj što brže pokrenuo.

U Kentu, gde je prethodno bilo „zarobljeno“ nekoliko hiljada kamiona, vrši se testiranje brzim testovima, a pomaže i britanska vojska. Sekretar za transport Grant Shapps rekao je da je Kentu poslato dovoljno testova za trenutni broj vozača koji čekaju na autoputevima ili u njihovoj blizini i pozvao druge prevoznike koji se trenutno ne nalaze tamo da ne kreću odmah ka Kentu već da sačekaju dalja uputstva. Upozorio je da će trebati „dva ili tri dana da se stvari srede“.

Detalji o tome šta će biti sa vozačima teretnih vozila EU koji imaju pozitivne testove biće objavljeni kasnije u toku dana, prenosi trans.info. 

Očekuje se da će trebati nekoliko dana da se reše zaostaci i čini se gotovo sigurnim da većina vozača iz EU neće stići kući na vreme za Božić.