Velike ambicije bugarskog špeditera – Discordia planira preuzimanje zapadnoevropskih kompanija

Jedan od najvećih izazova za prevoznike u EU tokom 2022. bilo je stupanje na snagu drugog seta propisa u okviru Paketa mobilnosti. Novi propisi, posebno pravila koja se odnose na vraćanje kamiona u matičnu zemlju, naišli su na žestoke kritike udruženja transportnih kompanija u Bugarskoj i Rumuniji. Dimitar Sekulov, šef odeljenja za međunarodni transport bugarske transportne kompanije Discordia, ipak veruje da se Paket mobilnosti pokazao korisnim za njegovu kompaniju.

– Što se tiče naše transportne delatnosti, naši kamioni se vraćaju u Bugarsku, kako je predviđeno Paketom mobilnosti. Čak smatramo da je ovaj paket koristan za nas. Poslednjih godina udeo istočnoevropskih prevoznika u obimu saobraćaja u Evropskoj uniji stalno raste. Kao periferna zemlja, prinuđeni smo da se fokusiramo na našu delatnost, što se ogleda u visokom kvalitetu naših usluga u poređenju sa zapadnim kompanijama.

Dodaje da Discordia marljivo traži zapadnoevropsku kompaniju koju bi kupili radi pružanja većeg spektra usluga i vrednosti na duži rok svojim klijentima. 

Na pitanje da li je bolje imati podružnicu u Zapadnoj Evropi, kao što nameravaju da urade, ili u zemlji u Centralnoj Evropi na samoj zapadnoj granici, Sekulov odgovara da su mnoge litvanske kompanije izabrale drugu opciju jer im je, na primer, bilo lakše da zaposle vozače iz zemalja koje nisu članice EU u zemlji poput Poljske.

Migracija vozača ide od istoka ka zapadu. Iako selidbe preduzeća iz Istočne u Centralnu Evropu imaju neke prednosti, mi smo tada u sredini, tako da problem nije u potpunosti rešen. Discordia ima drugačiji pristup, tako da naša strategija ne uključuje takav potez.

Političari EU bi trebalo da se pozabave nedostatkom vozača u Evropi na strateškom nivou, kaže i dodaje da Paket mobilnosti ima za cilj da reši ovaj problem na lokalnom nivou u korist zapadnoevropskih kompanija, ali to nije dovoljno.

– Moramo da počnemo da razmišljamo globalno – kako EU može da bude konkurentna da zadrži vozače?

Jer upravo sada oni idu u Veliku Britaniju i SAD. Isto važi i za vozače koji nisu iz EU – oni bi trebalo da imaju razlog da izaberu EU umesto SAD, gde su plaćeni četiri puta više za isti posao, navodi Sekulov.

Discordia pored drumskog prevoza nudi i usluge železničkog transporta. Iako je poznato da je železnički saobraćaj poželjan iz razloga zaštite životne sredine, a i zbog nedostatka vozača, nedavno je objavljeno da na nekim pravcima drumski saobraćaj „vraća na put“, zbog visokih cena struje.

– U našem regionu imamo veoma slabo razvijenu železničku mrežu, koja je apsolutno neadekvatna za veliku potražnju. Železnički teretni saobraćaj je u našim krajevima praktično „zamro“ zbog velike potražnje za transportom uglja. Teško je razumeti kako ova situacija utiče na planove EU za dekarbonizaciju i paket “Fit for 55”.

Na pitanje kakav je stav kompanije Discordia po pitanju kritika bugarskih prevoznika na račun vladinih odluka da uvede dodatne putarine za kamione i kako je uvođenje ovih naknada uticalo na sektor, Sekulov ističe da se, u principu, slažu sa novouvedenim troškovima, ali izražava i mnogobrojne zabrinutosti u vezi sa opterećenjem koje će oni doneti transportnoj industriji, utvrđivanjem iznosa naknada, ali i zabrinutost oko toga na koji način će prikupljena sredstva biti iskorišćena. 

– Gledajući ceo proces, teret se prebacuje na krajnjeg kupca. Mi stvaramo inflaciju i povećavamo energetsku zavisnost EU. Na koji način? Plaćamo visoku cenu, uporedivu sa Nemačkom, za lošu infrastrukturu i trošimo u proseku 5-6 litara na 100 km više nego u zemljama sa dobro razvijenom mrežom autoputeva. Nažalost, moramo da trošimo više novca na putarinu i gorivo za svaki pređeni kilometar u Bugarskoj nego u Nemačkoj. To našu zemlju čini neatraktivnom za tranzitni saobraćaj, koji može doneti visoke prihode i dodatno poslovanje.

Što se tiče nezadovoljstva prevoznika i vozača u Bugarskoj zbog dugog čekanja na granici između Bugarske i Rumunije, a zatim između Rumunije i Mađarske, te verovanja nekih da bi, da su Rumunija i Bugarska deo Šengen prostora, zagušenje granica predstavljalo manji problem, Sekulov smatra da su obe zemlje već duže vreme spremne su za ulazak.

Ovo je jedino rešenje. Pozdravljamo inicijativu našeg evropskog poslanika Andreja Novakova da se redukuju redovi na granicama širom Evrope, kao i njegov predlog da kamion treba da bude pregledan za minut na svakom graničnom prelazu u Evropi.

Obnova voznog parka

Discordia je godinu završila sa nešto više od 1.300 kamiona. Kako ističe Sekulov, neprestano pokušavaju da unaprede internu politiku u pogledu konkurentskih uslova za svoje vozače, zahvaljujući čemu uspevaju da ih privuku, ali i zadrže.

Ove godine smo kupili više od 500 kamiona, a odlučujući faktor je bio rok isporuke.

Kada su u pitanju električni kamioni, na pitanje da li razmatraju kupovinu, Sekulov kaže da „posmatraju i prate nove trendove i dešavanja“ i dodaje da je kompanija učestvovala i nekoliko programa razvoja dobavljača kamiona i goriva.

– Naravno, ne smemo zanemariti glavne faktore koji utiču da se odlučimo za neko rešenje: mrežu infrastrukture, domet vozila i ukupne troškove vlasništva. Dakle, sačekajmo da nova rešenja zadovolje naše potrebe i onda možemo da pričamo o tome.

Na pitanje o planovima i ambicijama za narednu godinu, Sekulov odgovara da će nastaviti sa istim tempom rasta kao i prethodnih godina. Cilj im je, dodaje, vozni park od 1.800 kamiona, te promet od 325 miliona evra.

Izvor: trans.info