Prodaja električnih kamiona u Evropi veća za 193% – Volvo Trucks na liderskoj poziciji

Tokom 2021. godine u Evropi je registrovano ukupno 346 električnih kamiona (≥16 tona), što predstavlja rast od 193% u odnosu na 2020. godinu, pokazuju podaci grupe za analizu tržišta IHS Markit.

Zemlje u Evropi sa najviše registrovanih električnih kamiona su Švajcarska* (77 registracija), Norveška (56), Švedska (47) i Holandija (42). Sa dvocifrenim brojem registracija prate ih Nemačka, Francuska, Danska i Španija.

Svetski proizvođač kamiona, kompanija Volvo Trucks, prošlu godinu je završila na vodećoj poziciji na tržištu teških, potpuno električnih kamiona u Evropi, sa tržišnim udelom od 42 odsto.

– Odlučni smo da sa električnim kamionima pokrenemo revoluciju u teškom transportu i naša vodeća pozicija na tržištu u Evropi dokaz je da radimo upravo to. Čak i ako su isporučene količine i dalje male, vidimo brzorastuće interesovanje, kako u Evropi, Severnoj Americi, tako i u drugim delovima sveta. U 2021. godini primili smo porudžbine, uključujući pisma namere za kupovinu, za više od 1.100 kamiona u više od 20 zemalja. Uveren sam u to da ponuda kamiona sa nultom emisijom postaje ključna konkurentska prednost – rekao je predsednik Volvo Trucks-a Roger Alm.

Iz ove kompanije dodaju i da će na početku ove jeseni, kada počne proizvodnja teških potpuno električnih modela Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX, Volvo imati najkompletniju ponudu električnih kamiona u globalnoj kamionskoj industriji.

– Sa širom ponudom električnih kamiona, biće moguća elektrificija skoro polovine teškog drumskog transporta. Ova proporcija će biti još veća u korist električnih kamiona, kako se tehnologija baterija bude razvijala, kako kamioni budu mogli da prelaze veću udaljenost jednim punjenjem i sa daljim razvojem infrastrukture za punjenje – ističe Alm.

Cilj kompanije je da se do 2030. godine polovina od ukupne prodaje odnosi na električne kamione.

Kao jedan od prvih proizvođača kamiona na svetu koji je to učinio, Volvo Trucks je 2019. godine započeo serijsku proizvodnju električnih kamiona. Ova kompanija isporučuje kompletna transportna rešenja za zahtevne profesionalne kupce sa svojim punim asortimanom kamiona srednjih i teških tereta.

Oko 123.000 Volvo kamiona je isporučeno širom sveta u 2021. godini. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja širom sveta. Korisnička podrška se pruža preko globalne mreže dilera sa 2.200 servisnih mesta u oko 130 zemalja.

Volvo Trucks je deo Volvo grupe, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupa takođe pruža kompletna rešenja za finansiranje i usluge.

*Izvor: ihsmarkit.com (Podaci za Evropu, bez Velike Britanije)