Veliko i kontroverzno pomilovanje – Vozaču kamiona kazna smanjena za 100 godina

Rogel Aguilera-Mederos, 26-godišnji vozač kamiona koji je sredinom decembra 2021. osuđen na 110 godina zatvora nakon što je vozio gotovo 140 kilometara na čas i prouzrokovao nesreću u kojoj su poginule četiri osobe, pomilovan je svega nekoliko nedelja nakon izrečene presude.

Kako guverner američke savezne države Kolorado Jared Polis, ima ustavno ovlašćenje da pomiluje, on je to i učinio, nazvavši presudu „vrlo netipičnom i nepravednom“. Guverner je objavio da će Aguilera-Mederos izdržavati desetogodišnju kaznu i imati pravo na uslovni otpust 30. decembra 2026. godine.

Premda je prvobitni razvoj događaja digao na noge oko pet miliona ljudi, između ostalog i vozače koji su najavili da više neće saobraćati do Kolorada, na odluku o pomilovanju nisu svi reagovali blagonaklono.

Okružni tužilac Alexis King povodom pomilovanja izjavila je da je „razočarana odlukom guvernera“, jer je postupio prerano. Naime, u skorije vreme bilo je planirano preispitivanje presude, a King je najavila da će tražiti da Aguilero-Mederos bude osuđen na do 30 godina zatvora, prenosi Blic.

Aguilera-Mederos se, podsetimo, u trenutku fatalne nesreće, koja se dogodila 2019. godine, u vožnji sudario sa kolonom automobila, uključujući i četiri kamiona, nakon čega je došlo do stravične eksplozije i požara. Osim četvoro ljudi koji su poginuli u nesreći u bolnici je sa teškim povredama završilo još šestoro osoba.

Iako se Aguilera-Mederos na sudu branio da su mu otkazale kočnice, tužioci su smatrali da je mogao bolje da reaguje i spreči nesreću.