VESIĆ: Radimo na daljem ukidanju tranzitnih dozvola za srpske prevoznike

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je juče da je cilj naše zemlje da nastavi sa procesom ukidanja tranzitnih dozvola, „kako bi srpske kamiondžije mogle da rade slobodno, pre svega u zemljama EU“. 

Vesić je u izjavi za TV Pink napomenuo da je takav režim dozvola „već ukinut bilateralno sa devet zemlja EU“.

On je podsetio da je sada „sistem tranzitnih dozvola takav da onoliko dozvola koliko Srbija izda pojedinačno drugim zemljama, isto toliko dozvola oni daju našim vozačima kamiona, što je komplikovana birokratska procedura, jer za svaki odlazak u inostranstvo naši vozači moraju da dobiju novu dozvolu“.

– U proteklom periodu smo sa devet zemalja EU ukinuli te dozvole i tu imamo liberalan režim. Ja sam u prvih mesec dana pokrenuo takvu inicijativu na sastanku sa predstavnicima Vlade Španije, kao i sa zvaničnicima Italije i Austrije, a o tome sam razgovarao i sa ministrom transporta Azerbejdžana – rekao je Vesić.

Ministar je najavio da će isti predlog biti upućen i Nemačkoj, ukazavši i na to da je na sastanku sa predstavnicima Puteva Srbije razgovarao o opremanju dve lokacije na autoputu od Subotice do Niša, koje bi bile uređena odmorišta za vozače kamiona.

Ja ću naredne nedelje razgovarati sa vozačima kamiona, da vidimo šta država dodatno može da uradi da im olakša rad. Nije sve do nas, dogovori zavise i od drugih zemalja, ali na nama je da se borimo za naše vozače. Prevoznici zapošljavaju veliki broj ljudi, naglasio je Vesić.

Ministar je izneo ocene i da „Srbija postaje i sve važniji logistički centar, budući da se gradi železničko-drumski intermodalni terminal u Batajnici, a gradiće se i u Makišu, dok će kapacitet Aerodroma Nikola Tesla biti udvostručen“.

Dodao je i da se „radi na uspostavljanju integrisanog graničnog prelaza na Horgošu, što će dovesti do ubrazavanja carinske procedura i smanjenja čekanja kamiona na granici“, objavljeno ja na sajtu Vlade Srbije.