(VIDEO) Kamion bez vozača prevezao 50.000 konzervi piva

Roboti još ne piju pivo ali je samo pitanje dana kada će nas zameniti za upravljačem. Da to nije naučna fantastika pokazuje i primer iz SAD gde je kamion opremljen sistemom za autonomnu vožnju „sam“ prevezao 50.000 konzervi piva od Fort Kolinsa do Kolorado Springsa.

Poduhvat je delo kompanije „Otto“ koja radi na razvoju autonomnih sistema, a koju je nedavno preuzela, odnosno kupila „Uber“. Tegljač Volvo je bio opremljen lidarom, radarom i kamerama visoke rezolucije, pri čemu je vozač ukupno vozio 21 km, dok je kamion sam prešao razdaljinu od 193 km.

Naime, vozačev zadatak je bio da tegljač izvede na i sa auto-puta, odnosno da pomogne pri manevrisanju kod utovara i istovara 50.000 limenki sa pivom. Ostatak vremena je proveo na ležaju u kabini, prenosi Wired.com.

Otto se ne bavi proizvodnjom samovozećih kamiona, već ubacivanjem tehnologije za autonomnost vozila u kamione koji su već na putevima.  Ottov cilj od početka nije bio izbacivanje vozača iz kamiona. Oni se fokusiraju da vozačima olakšaju vožnju i učine je bezbednijom. Njihova tehnologija dizajnirana je tako da može da se ugradi u postojeća vozila, i fokusira se na rešavanje problema koji su rezultat nazadnosti kamionskog prevoza, sa akcentom na sigurnosti.

[youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=Qb0Kzb3haK8″ width=“560″ height=“315″]

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.