(VIDEO) „Scania“ razvija rešenje za povezivanje kamiona

Na nedavno završenom Sajmu telekomunikacija u  Barseloni, kompanije „Scania“ i „Ericsson“ su najavile zajedničke napore da se ubrza povezivanje privrednih vozila. Kompanije su uverene da će napredak u komunikcionim tehnologijama i 5G mreža omogućiti pobljšanje transporta tereta.

Unapređenje LTE i 5G omogućiti povezivanje između vozila putem mobilne mreže, čime se smanjuje pojava rizičnih situacija i kašnjenja. Korišćenjem ove tehnologije treba da smanjite otpor vazduha kamiona i, shodno tome, potrošnja goriva.

– Govorimo o rešenjima povezivanja više vozila kao i vozila sa drugom infrastrukturom. Veliki su izgledi da će se mobilne mreže koristiti za pouzdanu komunikaciju – kaže Hakan Schildt, direktor strategije i razvoja poslovanja u kompaniji „Scania“.

„Scania“ je pionir u konceptu  vožnje kamiona i prikolica u bliskoj formaciji, čime se smanjuje otpor vazduha i potrošnja goriva.

– Imajući u vidu ogromne koristi , mi smo uvereni da će sistem komunikacije „vozilo – sa-vozilom“ biti dobro prihvaćen kod  operatera drumskog prevoza svih vrsta –  kaže Klaes Herlitz  iz kompanije „Ericsson“.

Govoreći o izazovima u transportu robe, kompanije su navele da poboljšana komunikacija može da doprinese većoj efikasnosti logistike i na taj način smanjiti i uticaj na životnu sredinu.

[youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=z9OpHw-wlmg&feature=youtu.be“ width=“560″ height=“315″]