Više od polovine novih kamiona biće električni do 2035.

Električni kamioni do 2035. godine činiće više od polovine svih novoregistrovanih kamiona u Evropi, SAD i Kini, navodi se u novoj studiji konsultantske kuće McKinsey & Company predstavljenoj na ovogodišnjem nemačkom sajmu IAA Transportation u Hanoveru.

Studija, „Pripremanje sveta za kamione sa nultom emisijom“, takođe predviđa da će udeo komercijalnih vozila na baterije i onih sa gorivim ćelijama porasti na više od 85% novih registracija do 2040.

– Industrija komercijalnih vozila i dalje je u povoju kada je u pitanju smanjenje emisija – rekao je Bernd Hajd, stariji partner u kompaniji McKinsey i koautor studije.

Put ka dekarbonizaciji biće oblikovan regulacijom, napretkom u tehnologiji i troškovima, kao i dinamikom tržišta i infrastrukturom. Analiza je dalje pokazala da će do 2030. kamioni na baterije i gorivne ćelije biti isplativiji od kamiona na dizel motore u skoro svim segmentima. U određenim nišnim primenama, biogoriva ili sintetička goriva takođe mogu igrati ulogu u budućnosti, uprkos njihovim višim troškovima.

– Videćemo portfolio rešenja za dekarbonizaciju u industriji komercijalnih vozila – dodao je Hajd.

Ipak, očekuje se da će razlike u troškovima tehnologije, dostupnosti infrastrukture, različitim profilima korišćenja i lokalnim cenama energije uticati na odluke operatera o kupovini flote. Studija navodi da su za konverziju potrebna značajna ulaganja u proizvodne kapacitete i infrastrukturu u Evropi, SAD i Kini.

To uključuje 12 dodatnih fabrika baterija do 2030. godine, svake sa kapacitetom od 25 gigavat sati godišnje. Potrebne su investicije od 450 milijardi dolara za infrastrukturu za punjenje i dopunu vodonikom do 2040.

Izvor: McKinsey

Proizvođači komercijalnih vozila će već nuditi više od 70 modela kamiona sa nultom emisijom u Evropi i SAD do 2024. godine – prvenstveno za gradski i regionalni saobraćaj. Međutim, ti modeli i dallje će predstavljati samo 2% ukupnog obima proizvodnje komercijalnih vozila u 2024.

– Konverzija će biti postepena – primetio je Hajd.

Dok industrija kamiona daleko zaostaje u globalnoj trci za dekarboznizaciju, stroži propisi primoravaju sektor transporta tereta da ubrza napore da postane održiviji, prenosi cleanenergywire.org.