Cene goriva i transportna privreda – Koje mere evropske zemlje uvode u borbi sa krizom?

Nova maksimalna cena evro dizela u Srbiji od petka, 25. marta, iznosi 198 dinara, a benzina – evro premijum BMB 95 – 176,05 dinara. Cena benzina ostala je zapravo nepromenjena i u narednih sedam dana, ali je cena evro dizela veća za 10,77 dinara što je rast od skoro 6% u odnosu na proteklu nedelju. Podsetimo, nedelju dana pre, ove cene bile su utvrđene na nivou od 187,23 dinara za evro dizel i 176,05 dinara za BMB 95.

Nove  cene važe narednih sedam dana – sledećeg petka u 15 časova, kada će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti nove maksimalne iznose za ove dve vrste goriva. Ovakva pravila za određivanje cena goriva, odnosno sedmično određivanje maksimalnih cena, sprovode se prema „Uredbi o ograničavanju cena evro dizela i evro premijuma BMB 95“, koju je donela Vlada Srbije 10. marta i koja važi do 11. aprila, a nakon toga će biti doneta odluka o daljim koracima.

A zbog rasta cena goriva većina evropskih zemalja uvela je, ili su na pragu da uvedu mere podrške, kako bi pomogle pojedincima i preduzećima. Pojedine vlade smanjuju carinu na gorivo, dok druge uvode alternative u vidu smanjenja PDV-a i ograničenja cena goriva.

Portal trans.info napravio je kratak pregled situacije i predstavio zasada poznate mere podrške.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo je najavilo smanjenje carine na gorivo za 5 penija po litru, na punih 12 meseci.

Kako navodi kancelar britanskog ministarstva finansija Rishi Sunak, smanjenje od 5 penija je najveće smanjenje stope carine za gorivo dosada u UK. Sunak je rekao da će ta mera, koja je stupila na snagu u sredu 23. marta, uštedeti pojedincima i preduzećima kolektivno 5 milijardi funti.

Irska

Irska vlada je 9. marta najavila smanjenje akcize za 20% po litru benzina i smanjenje od 15% po litru dizela. Dogovoreno je i smanjenje od 2% po litru “zelenog” dizela.

Smanjenje će važiti do kraja avgusta i koštaće 320 miliona evra.

Francuska

Francuska će od 1. aprila uvesti sniženje na cenu goriva od 15 centi po litri, saopšteno je 12. marta.

Nedelju dana kasnije, francuska vlada odlučila se i za hitnu pomoć od 400 miliona evra za prevoznike.

Sredstva će biti dodeljena preduzećima u sektoru saobraćaja na osnovu broja vozila i njihove tonaže. Biće otprilike 520.000 vozila koja mogu dobiti takav grant.

Nemačka

Posle višenedeljnih tenzija, Savezna vlada je 24. marta konačno objavila „paket olakšica” prema kojem se energetski porez na gorivo smanjuje na minimalnu stopu.

Prema saopštenju Mreže evropskih železnica (Network of European Railways), ovo smanjenje poreza znači da će dizel koštati 14 centi po litru manje nego što je trenutno.

Više detalja se očekuje u narednim danima.

Španija

Španija je u ponedeljak 21. marta obećala pomoć od 500 miliona evra transportnoj industriji kako bi pomogla nižim cenama dizela. Pored toga, dogovoreno je smanjenje carine na gorivo od 20 centi po litru, do 30. juna.

Belgija

Ranije ovog meseca, belgijska vladajuća koalicija dogovorila je niz mera za ograničavanje uticaja rastućih cena energije – akcize na dizel i benzin 15. marta su smanjene za 17,5 centi po litru.

Mera će biti revidirana sredinom juna.

Holandija

Od 1. aprila akcize na benzin i dizel biće smanjene za 21%, saopštila je holandska vlada 10. marta.

Smanjenje akciza efektivno smanjuje cenu benzina za 17 centi po litru i dizela za 11 centi po litru.

Italija

Italijanska vlada je 23. marta je za sve uvela smanjenje cena carine na gorivo za 25 centi, koje važi do kraja aprila.

Pored toga, 500 miliona evra državnih sredstava biće izdvojeno za rešavanje kritične situacije u drumskom saobraćaju.

Poljska

Kao deo „štita protiv inflacije“ poljske vlade, zemlja je smanjila PDV na goriva na nulu od 1. februara.

Slovenija

Slovenija je 15. marta uvela jednomesečno ograničenje cena goriva – maksimalna cena dizela bila je 1,541 evro po litru.

Mađarska

Mađarska je uvela ograničenje cena goriva još u novembru 2021. godine, pri čemu je maksimalna cena i za benzin i za dizel postavljena na 480 mađarskih forinti (1,28 evra).

Međutim, 10. marta mera je promenjena, pa ograničenje ne važi za vozila preko 3,5 tone koja su registrovana u inostranstvu, i vozila preko 7,5 tona koja su registrovana u Mađarskoj.

Hrvatska

Hrvatska je prvi put uvela jednomesečnu gornju granicu cena goriva prošlog oktobra. Ograničila je cene na 11,10 kuna (1,46 evra) po litru za benzin i 11,00 kuna (1,45 evra) po litru za dizel. Od tada, ograničenje se redovno uvodi.

Najnovije ograničene stope su sledeće: Eurosuper 95 po 11,37 kuna (1,5 evra) po litru, za evro dizel 11,29 kuna (1,49 evra) po litru.

Rumunija

Rumunska vlada je u februaru smanjila akcizu na gorivo za 50% kako bi zadržala cenu dizela na pumpi na 7 leja po litru (1,41 evro). Mera nije ispunila svoj cilj i sada je vlada pod dodatnim pritiskom da preduzme više koraka.

Švedska

Švedska vlada je ove nedelje objavila plan podrške, i u okviru njega smanjenje poreza na dizel i benzin od juna do oktobra, za 12 centi po litru.

Izvor: trans.info