Stižu prvi kamioni napravljeni od ekološkog čelika

Kompanija Volvo prvi je proizvođač kamiona na svetu koji će koristiti čelik bez fosila za izradu svojih vozila.

Ekološki materijal proizvodi švedska čeličana SSAB, po potpuno novoj tehnologiji zasnovanoj na vodoniku, čime je uticaj na životnu sredinu značajno smanjen u odnosu na konvencionalni čelik.

Korišćenje fosill free čelika za Volvo vozila počeće u trećem kvartalu ove godine, a inovativni materijal biće namenjen prvenstveno za električne kamione.

– Povećaćemo upotrebu materijala bez fosila u svim našim kamionima kako bismo ih učinili nultim ne samo u radu – već i kada su u pitanju materijali od kojih su napravljeni – ističe Džesika Sandstrem, viša potpredsednica za upravljanje proizvodima u Volvo Trucks kompaniji.

90% Volvo kamiona se može reciklirati!

Danas, oko 30% materijala u novom Volvo kamionu dolazi od recikliranih materijala, a do 90% kamiona se može reciklirati na kraju svog životnog veka.

Volvo grupa sarađuje sa SSAB-om na čeliku bez fosila od 2021. godine. Prvo vozilo u čijoj izradi je korišćen ovaj ekološki materijal predstavljeno je u oktobru prošle godine.

Čelik bez fosila biće važna dopuna tradicionalnom i recikliranom čeliku koji se koristi u Volvo kamionima, ističu iz ove kompanije.

Volvo Trucks posvećen je Pariskom sporazumu i dostizanju nulte emisije gasova staklene bašte u lancu vrednosti najkasnije do 2040. godine, navodi se u saopštenju.