Volvo predstavlja novi kamion sa nultom emisijom štetnih gasova (FOTO)

Zamislite kamion koji emituje samo vodenu paru, proizvodi sopstvenu struju i ima domet do 1.000 km! To je moguće sa gorivnim ćelijama koje pokreće vodonik, a Volvo Trucks je počeo da testira vozila koristeći ovu novu tehnologiju.

Za dekarbonizaciju transporta, Volvo Trucks već sada nudi akumulatorske električne kamione i kamione koji rade na obnovljiva goriva, kao što je biogas. U drugoj polovini ove decenije i treća CO2 neutralna opcija biće dodata portfoliju proizvoda: električni kamioni sa gorivnim ćelijama na vodonik.

– Razvijamo ovu tehnologiju već nekoliko godina i divan je osećaj videti prve kamione koji uspešno rade na probnoj stazi. Kombinacija električne baterije i električne gorivne ćelije omogućiće našim klijentima da u potpunosti eliminišu emisiju CO2 iz izduvnih gasova iz svojih kamiona, bez obzira na transportne zadatke – kaže Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

Električni kamioni sa gorivnim ćelijama imaće radni domet koji je uporediv sa mnogim dizel kamionima – do 1.000 km – i vreme punjenja manje od 15 minuta. Ukupna težina može biti oko 65 tona ili čak i veća, a dve gorivne ćelije imaju kapacitet da generišu 300 kV električne energije.

– Električni kamioni sa pogonom na vodonik biće posebno pogodni za velike udaljenosti i teške, energetski zahtevne zadatke. Oni takođe mogu biti opcija u zemljama u kojima su mogućnosti punjenja baterija ograničene – kaže Roger Alm.

Generiše sopstvenu električnu energiju

Gorivna ćelija proizvodi sopstvenu električnu energiju iz vodonika, umesto da se puni iz spoljnog izvora. Jedini biprodukt koji se emituje je vodena para. Ćelije će isporučivati cellcentric – joint venture Volvo grupe i Daimler Truck AG. cellcentric će izgraditi jednu od najvećih evropskih serijskih proizvodnih pogona za gorivne ćelije, posebno razvijene za teška vozila.

Potrebno je više zelenog vodonika

Tehnologija gorivnih ćelija je još u ranoj fazi razvoja. Iako postoje mnoge prednosti nove tehnologije, tu su i određeni izazovi. Jedan od njih je masovna nabavka zelenog vodonika*. Drugi je činjenica da infrastruktura za dopunu goriva za teška vozila tek treba da se razvije.

– Očekujemo da će se snabdevanje zelenim vodonikom značajno povećati u narednih nekoliko godina, pošto će mnoge industrije zavisiti od njega u smanjenju CO2. Ipak, jedva čekamo da dekarbonizujemo transport, već kasnimo. Dakle, moja jasna poruka svim transportnim kompanijama je da započnu putovanje danas sa električnim baterijama, biogasom i drugim dostupnim opcijama. Kamioni na gorivne ćelije će biti važan dodatak za duže i teže transporte za nekoliko godina – kaže Roger Alm.

* Zeleni vodonik se proizvodi korišćenjem obnovljivih izvora energije, kao što su vetar, voda i sunce.