Vozači iz trećih zemalja lakše i brže do posla u POLJSKOJ

Poljski parlament usvojio je tokom prošle nedelje novi zakon kojim je predviđeno lakše zapošljavanje osoblja iz trećih zemalja, što bi, prema pojedinim prognozama, moglo doneti značajne benefite za sektor drumskog transporta ove zemlje.

Prema novim pravilima, stranci iz trećih zemalja više neće morati da navode stalnu adresu u Poljskoj kada podnose zahtev za privremenu boravišnu kartu i radnu dozvolu. Uz to, ukinut je i uslov da se ima stabilan i redovan izvor prihoda, pravo na boravak će se povećati sa 6 na 24 meseca, a pravilima je definisano i da državljani trećih zemalja moraju da primaju nadoknadu na nivou koji je sličan minimalnoj stopi u sektoru, bez obzira na radno vreme i vrstu pravnog odnosa po kome se zasniva radni odnos (tj. ugovor o punom radu, ugovor o nultom radnom vremenu).

Prema saznanjima portala trans.info, kompanije za drumski transport u Poljskoj mogle bi ostvariti ozbiljne benefite po uvođenju novih uslova. Promene će olakšati proces podnošenja zahteva za boravišne karte, što će biti jedna od ključnih prednosti, jer je ovaj proces do sada predugo trajao.

Ova olakšica posebno bi mogla koristiti prevoznicima iz zemlje u slučaju da Vlada Poljske svrsta sektor drumskog transporta u strateški važne oblasti, a vozači dobiju prioritetan status.

Prema saznanjima kojima raspolaže trans.info, ovo je sasvim realan scenario ako se uzme u obzir nedostatak kadra u zemlji.

Uz to, nove promene mogle bi da motivišu još više litvanskih transportnih kompanija da pojačaju svoje poslovanje u Poljskoj, što bi bio nastavak trenda od početka godine. Prema dosadašnjim podacima, u prvih osam meseci 2021. godine broj litvanskih prevoznika u Poljskoj je porastao za oko 500%. Osnivanjem kompanija u Poljskoj, litvanski prevoznici lakše angažuju vozače iz trećih zemalja i ostvaraju posebne benefite u pogledu lokacije, pošto je Poljska blizu „srca Evrope“, podseća trans.info.