Vozači kamiona blokirani na prelazu Sremska Rača

Za svestotinak vozača kamiona, koji su već osam dana blokirani na carinskom prelazu Sremska Rača, između Srbije i Bosne i Hercegovine, pesma Bore Drljače „Plači mala, plači, osto sam na Rači, ne daju mi proći, ne mogu ti doći“… postala je tužna stvarnost.

U Bosnu i Hercegovinu, naime, ne mogu da odu jer je Sava, koja se izlila, presekla put prema Bijeljini, a u Srbiju, zbog carinskih propisa ne mogu da se vrate. Kako niko od njih nije poneo provijant za osam dana, koliko je do juče čekanje trajalo, moglo je da se dogode i da ostanu bez hrane i vode, pišu „Novosti„.

– Kod Sremaca se to ne može desiti – slažu se Miralem Hondžo, Muhamed Mujčić, Zahid Mehinović, Mirsad Poljo i Nedžad Sinanović, vozači, koji su ovaj neplanirani godišnji odmor provodili i radno.

– Zahvalni smo Ignjatu Simiću, šefu carinske službe, na prelazu, a takođe i humanim ljudima iz Sremske Rače i Bosuta. Već drugog dana doneli su nam hranu i vodu, ali, i mi smo im se odužili kada je njima zatrebalo. Pomogli smo im kada su selo branili od poplava… Pominje se da bi nas u konvoju mogli sprovesti u Srbiju do Pavlovića mosta, ali, veliko je pitanje kad će se to dogoditi. Ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo.

Najviše se od kuće udaljio Saško Mitevski iz Đevđelije. Ni njemu nostalgija, međutim, nije smetala da uzme učešća u punjenju džakova.

– Nisam naučio da ne radim – kaže Mitevski. – Sa druge strane, red je da se pomogne ljudima…

Vozači Dragan Jovanović, Dušan Bojić, Velibor Dubovina, Mladen Dragojević, Rade Repić, Predrag Stanić i Bogoljub Aćamović, takođe se nadaju da će se agonija čekanja uskoro prekinuti, a i oni podvlače zahvalnost šefu Simiću.

– Ima među nama i veterana, kako po godinama, tako i po danima čekanja – šali se ova grupa vozača.

– Repić ima 70 godina, i najstariji je među nama, a takođe, u ratu je, uz kamion, čekajući u Beogradu i u Bijeljini, proveo 72 dana. Nadamo se da mi nećemo toliko čekati…

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.