Vozači kamiona skoro UDVOSTRUČILI broj prekršaja tokom oktobra!

U okviru organizovane oktobarske akcije Evropske mreže saobraćajne policije – ROADPOL, 19 evropskih zemalja izvršilo je kontrolu autobusa i kamiona i tom prilikom utvrdilo značajno višu stopu prekršaja u odnosu na maj 2021. godine.

U oktobarskoj kontroli proverena su ukupno 197.274 kamiona i 111.545 autobus. Utvrđena su 77.386 prekršaja.

Stopa prekršaja za kamione iznosila je 35,21% što je dvostruko više od stope registrovane tokom kontrole u maju (20,18%). Prekršaji su utvrđeni na skoro svakom trećem proverenom kamionu.

Kod prevoza putnika to nije bio slučaj, pa je stopa ostala na „stabilnom nivou“ – na oko 7 ili 8% proverenih vozila.

– Ovaj visok procenat kod kamiona može se objasniti svetskom krizom lanca snabdevanja i velikom globalnom potražnjom za kamionskim uslugama i vozačima. Transportna preduzeća će nastojati da što više koriste svoja vozila. Nažalost, izgleda da je bezbednost na putevima podređena potražnji tržišta i komercijalnim interesima – rekao je Henk Jansen, sekretar Operativne radne grupe ROADPOL-a.

To pokazuje da teretni saobraćaj predstavlja veliki rizik za bezbednost na putevima i da je nadzor i dalje neophodan, tvrdi.

Najveći broj prekrašaja je zabeležen zbog brzine, vezivanja pojaseva i drugih bezbednosnih ograničenja, navodi se u izveštaju organizacije ROADPOL.

Kada je reč o vremenu vožnje i odmora, 13.045 vozača prekršilo je važeće evropske propise, što znači da su upravljali vozilom bez obaveznih pauza, duže nego što je zakonom dozvoljeno. Manipulacije digitalnim tahografima otkrivene su u 656 slučajeva, a čak 6.170 prekršaja odnosilo se na nepravilno rukovanje tahografima.

Zatečeno je i 188 vozača koji su učestvovali u drumskom saobraćaju pod dejstvom alkohola, kao i 41 vozač pod dejstvom droge.

Neadekvano osiguranje tereta zabeleženo je kod 1.257 kamiona.

ROADPOL kalendar za 2021. pogledajte OVDE.