Srpski kamioni i dalje čekaju – Vozači u Ukrajini pod pritiscima, preti im se hapšenjem?

Više desetina vozača kamiona iz Srbije, koji su u tranzitu preko Ukrajine zbog vojnog sukoba zaustavljeni na graničnim prelazima, i dalje se nalazi u istoj situaciji kao i tokom prethodnih dana, potvrdili su jutros za PlutonLogistics predstavnici Poslovnog udruženja Međunarodni transport. Oko 40 kamiona zaustavljeno je na Đakovu, na prelazu Jahodin nalaze se 4 vozača, dok su dvojica kamiondžija koji su u Ukrajinu ušli iz Belorusije, potražili hotelski smeštaj u unutrašnjosti Ukrajine, nakon što su im kamioni sklonjeni na carinski terminal.

***POSLEDNJA VEST: Oko 15h prvi kamioni prešli granicu prema Rumuniji

Situacija se od juče nije mnogo promenila, a prema nezvaničnim informacijama pojedini vozači su izloženi dodatnim pritiscima, jer su im upućene pretnje hapšenjem, a kao razlog se navodi da “krijumčare” robu ruskog porekla, rekao je sekretar Poslovnog udruženja Međunarodni transport Aleksandar Spasić.

– Simptomatično je to što ruska roba smeta samo kada je u srpskom kamionu, kada je bila u drugim kamionima vozači tih kamiona su najnormalnije otišli kući – ističe Spasić i kaže da su i jutros vozači sedeli u kamionima, iako im je potvrđeno da mogu da napuste Ukrajinu, ukoliko ostave kamione sa robom. Kako dodaje, niko od njih to neće da uradi, jer će ostati i bez tovara i bez vozila

Kako je juče pisao Danas, u ukrajinskoj ambasadi su negirali navode da su samo vozila sa srpskim tablicama zaustavljena na granici. Nezvanično su rekli da je možda problem u robi koja se prevozi, da je ruskog ili beloruskog porekla, a da oni zbog ratnog stanja takav transport zaustavljaju.

Ambasador Ukrajine u Beogradu, Oleksandr Aleksandrovič, tom prilikom je rekao da je usled “vojne agresije velikih razmera na Ukrajinu, koju je pokrenula Ruska Federacija”, na graničnim prelazima te zemlje nastala humanitarna kriza.

– Znamo da sada na zapadnoj granici Ukrajine stoji na desetine kamiona srpskih prevoznika, čiji su vozači državljani Srbije. Molimo vas da se sa razumevanjem odnosite prema trenutnoj situaciji i činjenici da je spasavanje života dece i žena, kako Ukrajine tako i državljana drugih zemalja, uključujući i Srbiju, danas prioritet. Hoćemo da napomenemo da Ukrajina ni na koji način ne diskriminiše ljude na osnovu njihove nacionalnosti, odnosno odnos prema Srbima je isti kao prema drugim državljanima, uključujući i prema Ukrajincima – naveo je Aleksandrovič.

Podsetimo, Privredna komora Srbije (PKS) juče je saopštila da će preduzeti hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini, a koje se odnose na naplatu potraživanja i transport.

U najskorije vreme PKS će pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi Srbije. Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je Komora u stalnoj komunikaciji sa privredom, da se traže rešenja za probleme sa kojima se suočavaju kompanije na terenu i u platnom prometu.

On je podsetio je da je PKS odmah reagovala na krizu u Ukrajini i u najkraćem roku formirala Krizni tim za praćenje situacije i Kolcentar – jedinu zvaničnu tačku komunikacije sa privredom. Pozvao je privrednike i kompanije da sa PKS podele sve informacije koje se odnose na poslovanje sa zemljama obuhvaćene ovom krizom

Sve detalje o načinu kontaktiranja PKS info-centra potražite OVDE.

Foto: ilustracija