Vožnja i tokom očitavanja kartice – Unapređeni softver za TAHOGRAFE štedi vreme vozačima

Kompanija Continental unapredila je rešenje za pametne digitalne tahografe – novi softver verzije 4.0e DTCO ima poboljšane performanse i prilagođen je korisniku, čime se vozačima omogućava da svakodnevni posao obavljaju jednostavnije i lakše.

Kako kažu u Continentalu, transportne kompanije koje prilagode svoja vozila verziji DTCO 4.0e imaće više benefita.

Nova funkcija, kao što je automatsko prepoznavanje zemlje u kojoj se vozilo nalazi, putem satelita obezbeđuje uštedu vremena. Osim toga, novi merač radnog vremena – zajedno sa već dokazanim meračem vremena vožnje – pruža kompletniji uvid vozačima. Kada se prekorače dnevni ili nedeljni radni sati, na displeju se pokazuju upozorenja, čime se smanjuje rizik od prekršaja i kazni. Vremenski okvir tokom kojeg mogu da se rade ručne ispravke i naknadno kasnije unošenje radnog vremena je takođe značajno produžen na deset minuta. Ovo omogućava veću fleksibilnost vozačima i sprečava da se naprave pogrešni unosi, saopštio je Continental.

Bolje performanse, veća efikasnost

Osim novih funkcija, unapređenje doprinosi i boljim sveukupnim performansama digitalnog tahografa. To je posebno vidljivo pri rukovanju vozačevom karticom, koje je sada značajno pojednostavljeno i ubrzano.

Na primer, vozilo sada može biti u pokretu dok se kartica još očitava – “ready to drive” displej govori vozaču kada može da krene sa vožnjom. Vreme čekanja posle kojeg se mogu dodati ručni unosi je takođe mnogo kraće za tahografe koji su prihvatili 4.0e ažuriranje.

Sa 4.0e generacijom, VDO tahograf može da pomogne pri automatskom podešavanju vozačevog sedišta, retrovizora i spoljašnjih ogledala.

– Novu verziju razvili smo u bliskoj saradnji sa vozačima, kako bismo odgovorili njihovim potrebama i zahtevima za unapređenje naših digitalnih tahografa – kaže  Marčelo Lukareli (Marcello Lucarelli), direktor poslovnog segmenta Komercijalna vozila i usluge u Continental-u, dodajući da kompanija preporučuje svim transportnim preduzećima da u svoje flote instaliraju novu verziju softvera.

Jednostavno instaliranje u radionicama

DTCO 4.0e je već sada dostupan za sve pametne tahografe VDO DTCO 4.0 generacije. Može biti ugrađen u radionicama, na primer, za desetak minuta u okviru periodične kontrole. Ovo je mnogo manje zahtevno nego zamena hardvera.

Svako unapređenje uključuje aktivaciju VDO merača i na taj način se meri radno vreme. Najnoviji isporučeni tahografi su već opremljeni verzijom 4.0e. Takođe, radionice koje žele da ponude svojim klijentima ovo unapređenje, mogu dobiti licence od svojih uobičajenih dobavljača.

Foto: continental.com