ZABRANA korišćenja CB radio stanica u Nemačkoj – Prevoznici traže izmene ili odlaganje

Korišćenje CB radio stanica u vožnji u Nemačkoj bi, prema važećim propisima, od 1. jula trebalo da bude novčano kažnjivo. Ipak, postoje naznake da bi sporna zabrana mogla da bude izmenjena ili odložena, piše trans.info.

Krajem 2017. u Nemačkoj su stupile na snagu strože odredbe zakona o drumskom prevozu, kojima je tokom vožnje zabranjeno korišćenje pametnih satova, tableta, mp3 plejera i sličnih uređaja. Tim propisom obuhvaćene se i CB radio stanice, ali je u ovom slučaju prelazni period trajao do 1. jula. 2020. Od narednog meseca bi tako korišćenje CB radija, bez hands free opreme, trebalo da bude zabranjeno. Ipak, prevoznici negoduju zbog ovih propisa, pa je moguće da zabrana ne stupi na snagu kako je i predviđeno.

Savezno udruženje BSK obavestilo je svoje članove pismom da „postoji potreba delovanja, s obzirom na očekivane poteškoće koje proizilaze iz zabrane“. BSK želi dozvolu za korišćenje CB radio stanica, pod uslovom da vozač vozi sam, te da nema nikoga ko bi mogao da mu pomogne tokom vožnje. Ovakav izuzetak oni opravdavaju činjenicom da na tržištu nema dovoljno tehničkih rešenja, odnosno hands free opreme koja bi omogućilla korišćenje CB radija.

O ovom predlogu nemačke savezne pokrajine trebalo bi da odluče do kraja juna, piše trans.info.

BSK navodi da je ovaj problem poznat, te da su vlasti pokazale želju za pronalaženjem adekvatnih rešenja.