Zabrana PRETICANJA za kamione u Sloveniji – Novi propisi na A1 na snazi od 15. januara

Za teretna vozila najveće dozvoljene mase preko 7,5 tona od 15. januara 2021. biće zabranjeno preticanje na autoputu A1 između Kopra i Šentilja, u oba smera, između 6 i 18 časova. 

Na pojedinim deonicama autoputeva i brzih puteva u Sloveniji za teška teretna vozila već je zabranjeno preticanje. Ponegde ove zabrane važe tokom jutarnjih i popodnevnih špiceva, a negde 24 sata dnevno (na pomurskom autoputu, na deonicama Domžale-Šentjakob, Brezovica-Vrhnika, Lom-Unec, Unec-Postojna i na području svih tunela).

Na autoputu A1 su velike gužve, posebno tokom saobraćajnih špiceva. Za razliku od autoputa A2 Obrežje – Karavanke, on ima veći promet, i teretni i putnički. Najprometniji delovi A1 najmanje su dvostruko opterećeniji kamionima u poređenju sa A2.

Izvor: promet.si

Svakodnevna zabrana preticanja za teška teretna vozila na A1 pružiće korisnicima slovenačkih autoputeva i brzih puteva „veći protok i sigurnost u saobraćaju, lakše i brže spasilačke reakcije u slučaju zagušenja, jednostavnije uklanjanje ostalih vozila sa autoputa“, navodi promet.si.

To znači da će se u slučaju nezgode sva teretna vozila nalaziti u pravoj traci, pa će ambulantnim ili policijskim kolima biti jednostavnije da dođu do mesta nezgode, otklone posledice i omoguće da se ponovo uspostavi saobraćaj.

Teškim kamionima će i dalje biti dozvoljeno preticanje između 18:00h i 6:00h.

Takođe, kako stoji u saopštenju promet.si, preticanje će za teška teretna vozila i dalje biti dozvoljeno na denicama na kojima postoje tri trake, odnosno traka za spora vozila.

Izvor: Prometno-informacijski center za državne ceste Slovenije