Zabrana tranzita kroz Mađarsku uzrokovaće gužvu na prelazima

Od večeras 16. marta u 22 časa do sutra uveče 17. marta u 22 na snazi će biti odluka mađarskih organa o zabrani tranzita na teritoriji Mađarske.  Zabrana tranzita kroz tu susednu zemlju važila je i od četvrtka 14. marta u 22 časa do petka 15. marta u 22 kada je u Mađarskoj bio državni praznik.

Takve zabrane koje su redovna pojava na granici sa našim severnim susedima utiču na to da se na prelazima ka Mađarskoj formiraju kolone kamiona, navela je Uprava carina u saopštenju.

Slično se očekuje i na kraju ovog vikenda, jer će zbog pomenute zabrane kamioni u nepreglednim kolonama čekati i na ulazu i na izlazu iz naše zemlje ka Mađarskoj.

Odluka o zabrani tranzita vikendom kroz Mađarsku za prevoznike nije novina, jer je ona na snazi veći deo godine, a tokom letnje sezone još je oštrija.

Tako kamioni od 1. marta do 1. jula ne mogu prolaziti kroz Mađarsku vikendom od 22 časa subotom do 22 časa nedeljom, dok se od 1. jula taj period produžava i tanzitiranje kamiona nije moguće od 08 sati u subotu do 22 časa u nedelju.

Uprava carina je u procesu uvođenja elektronskog sistema za praćenje tovara, tzv. lokatora, pa su ovom prilikom obavestili javnost da „postavljanje tih uređaja ni na koji način ne produžava postupak na granici, već najčešće uzrok takvog stanja – odluka carinskih administracija susednih zemalja“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.