Zabrane za kretanje kamiona u Crnoj Gori

Iz Uprave policije Crne Gore saopštili su da stupa na snagu privremena zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, autobuse i kampere od 15. juna do 15. septembra.

Napominju da od 15. juna do 15. septembra 2024. godine svakim danom u vremenskom periodu od 17.00 do 22.00 časova se privremeno zabranjuje saobraćaj teretnih motornih vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 7,5 tona, na sledećim delovima magistralnih i regionalnih puteva:

1. M-1, (Granični prelaz Debeli Brijeg – Herceg Novi – Kotor – Tivat (Krtolska raskrsnica) – Budva – Bar – Ulcinj – granični prelaz Sukobin),

2. M-2, (Podgorica – Sotonići – Petrovac),

3. M-2, (Podgorica – Mioska – Kolašin),

4. M-10, (Podgorica – Cetinje – Budva);

kao i na regionalnim putevima od 07.00 do 22.00 časova:

5. R-1, Kotor – Trojica (raskrsnica sa M-1), opština Kotor, do mesta Krstac (raskrsnica sa R25), opština Cetinje,

6. R-29, deonica Bar 2. – (tunel “Ćafe”, raskrsnica sa M-1) opština Bar, do mesta Kam most – Krute (raskrsnica sa M-1) opština Ulcinj,

Osim toga, privremeno se zabranjuje saobraćaj autobusa kategorije M 2 i M 3 (laki i teški autobusi i tzv. kombi vozila) i specijalnih putničkih vozila za stanovanje – tzv. kampera, u periodu od 15. juna do 15. septembra 2024. godine, svakim danom u vremenskom periodu od 00.00 do 24.00 časa na deonicama regionalnih puteva:

1. R-1, od mesta Krstac (raskrsnica sa R25), opština Cetinje do mesta Trojica – Kotor (raskrsnica sa M-1), opština Kotor, iz smera Njeguša u smeru Kotora,

2. R-29, deonica Bar 2. – (tunel “Ćafe”, raskrsnica sa M-1) opština Bar, do mesta Kamenički most – Krute (raskrsnica sa M-1) opština Ulcinj, u oba smera, osim autobusa koji obavljaju javni gradski prevoz putnika,

3. R-25.1, deonica Međuvršje – Lovćen, od parkinga do Mauzoleja, u oba smera.

– Zabrana iz tačke I podtačke 1, 2, 3, 4 i 6 ne odnosi se na vozila sa prvenstvom prolaza, vozila za održavanje puteva i PTT instalacija, vozila za pomoć na putu, specijalna vozila za prevoz životinja, betona, asfaltne mase i hladnjače koje prevoze lako kvarljivu robu, vozila koja vrše transport vode, kao ni na vozila za prevoz opasnih materija na dijelu mag. puta M-1, od graničnog prelaza Debeli Brijeg preko Herceg Novog i Kamenara do kružnog toka u mestu Lipci – dodaju iz Uprave policije.

Ističu da pored striktnog poštovanja zabrana iz donete naredbe, policijski službenici će preduzeti mere kako bi se sprečilo formiranje kolona teretnih motornih vozila po završetku trajanja zabrane, što je bio čest slučaj prethodnih godina, na način što će dozvoliti uključivanje u saobraćaj teretnih vozila, tako da između svaka dva uključivanja prođe vremenski period od najmanje par minuta, a vozači teretnih motornih vozila će se upozoravati da su dužni držati propisano odstojanje između vozila.

– Novina u odnosu na prethodni, desetogodišnji period od kada se donosi ova naredba, jeste što se ovom naredbom zabranjuje i saobraćaj autobusa na tri regionalna putna pravca navedena u tački II naredbe, kao i specijalnih putničkih vozila za stanovanje – tzv. kampera, pa je potrebno posebnu pažnju posvetiti poštovanju odredbi tačke II ove naredbe – pojašnjavaju iz Uprave policije.

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.