Zajednička INICIJATIVA: Udruženja traže snižavanje starosne granice za vozače u Srbiji

Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, udruženja Srbijatransport i Panontransport, zatražili su danas od resornog ministarstva sastanak na kome bi, kako navode, ukazali na neophodnost snižavanja starosne granice za profesionalne vozače (u skladu sa izmenjenim propisima u EU), kroz izmenu domaćih propisa koji se odnosie na bezbednost drumskog saobraćaja.

– Smatramo da je ovakva izmena zakonskih propisa u Republici Srbiji od velikog interesa za održivost drumskog transporta i u skladu je sa procesima usaglašavanja poslovnog ambijenta sa EU propisima – navodi se u zajedničkoj inicijativi.

Naime, u skladu sa Direktivom EU 2018/645 Član 2 stav 1, pored postojećih starosnih uslova za sticanje prava na upravljanje određenim kategorijama vozila (18 godina za kategorije C1 i C1E; 21 godina za kategorije C i CE; 21 godina za kategorije D1 i D1E; 24 godine za kategorije D i DE), uvedena je mogućnost SNIŽAVANJA starosne granice u skladu sa članom 5 Direktive 2003/59/E3:

  • Ukoliko vozači imaju određenu CPC kvalifikaciju, koju su stekli isključivo na osnovu pohađanja obuke za CPC i položenog ispita starosna granica se snižava na minimum 18 godina za C i CE kategorije i na 21 godinu za D i DE kategorije za linijski prevoz putnika do 50 km.

Udruženja podsećaju da je, ako je reč o domaćem prevozu, starosnu granicu moguće spustiti i na:

– 18 godina za upravljanje vozilima i C kategorije i D kategorije bez putnika i
– 20 godina za upravljanje vozilima D kategorije sa putnicima.

S obzirom na to da u Srbiji od prošle godine funkcioniše sistem obuka za CPC (osnovne, dodatne, dopunske i periodične) u licenciranim i ovlašćenim centrima širom Srbije, ne postoje ni pravne ni trehničke prepreke da se propisi EU ne implementiraju u domaće zakonodavstvo, navodi se u dopisu koji je upućen Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Napominjemo da je rok za usklađivanje zakonodavstva država članica EU sa ovim odredbama istekao u maju 2020. godine – podsećaju.

PROČITAJTE I: U saradnji sa AMSS CMV, PlutonLogistics je pripremio dva kratka vodiča:

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.