Zajednički carinski terminal Srbije i BiH – Počela izgradnja prelaza kod Bratunca

Kod novoizgrađenog mosta preko Drine nazvanog Bratoljub, između Bratunca i Ljubovije danas je počela izgradnja graničnog prelaza u bratunačkoj opštini u Republici Srpskoj koji će biti zajednički carinski terminal za BiH i Srbiju i prvi takve vrste u regionu.

Firma Enikon-gradnja Bratunac je nosilac konzorcijuma koji će izvoditi radove, a prema ugovoru oni treba da budu završeni za 350 dana, prenosi RTRS.

Ukupna vrednost radova iznosi 13.981.630 KM (oko 7,15 miliona evra), a investitor je Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Sredstva su obezbedile zajedničke institucije BiH.

Predviđeno je da novi granični prelaz bude zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije i reč je o međunarodnom graničnom prelazu na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podleže inspekcijskom nadzoru.

Budući novi granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smeštaj carinskih i policijskih službi dve zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje.

Izgradnja Bratoljuba počela je u oktobru 2015. a završena u maju 2017. godine. Most je dug 227 metara, a njegovu izgradnju koja je koštala 13 miliona evra finansirala je Srbija.

Republika Srpska je finansirala izgradnju pristupnog puta do graničnog prelaza sa leve strane Drine.

Izvor: Radio-televizija Srbije