Zamrzavanje, nestašice, tenzije… – Kako se REGION bori sa rastom cena goriva?

Rast cena goriva i dalje predstavlja veliki razlog za zabrinutost širom Evrope. Kako se region bori sa ovom situacijom?

Hrvatska je juče zamrznula cene goriva na dve nedelje, ali uz napomenu da pumpe na autoputu nisu obuhvaćene ovom merom. U Sloveniji su tokom vikenda nastali problemi u snabdevanju, budući da se očekivalo da cene goriva od 21. juna ponovo porastu. U Rumuniji prevoznici, građani, kao i vladajuća stranka vrše pritisak na vladu da ograniči cene, kao što je to učinila susedna Mađarska, piše portal trans.info.

Hrvatska 

Hrvatska vlada je od 20. juna zamrznula maloprodajnu cenu goriva na dve nedelje, osim za stanice autoputevima, saopštio je hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u ponedeljak. Uredba se odnosi na benzin od 95 oktana kao i na dizel, dok će se premium goriva svuda prodavati po tržišnim cenama.

Cena euro-super 95 je ograničena na 13,50 kuna (1,80 evra), a euro-dizela na 13,08 kuna (1,74 evra).

Hrvatski premijer je naglasio da će, ako ne intervenišu, „benzin od utorka koštati 14,57 kuna, a dizel 14,06 kuna“. Ove povećane cene sada važe za benzinske pumpe na autoputevima.

Slovenija: problemi u snabdevanju zbog očekivanog poskupljenja goriva

U Sloveniji je tokom vikenda skočila potražnja za gorivom zbog očekivanog poskupljenja goriva od 21. juna. To je izazvalo probleme u snabdevanju širom zemlje, izvestio je u nedelju novinski portal 24ur.com.

Slovenačka naftna kompanija Petrol saopštila je u nedelju da je potražnja za gorivom znatno iznad dugogodišnjeg dnevnog proseka, što je dovelo do nestašica na nekim benzinskim pumpama.

– Uprkos povećanom snabdevanju benzinskim stanicama iz svih raspoloživih skladišta, pojedinačne benzinske stanice se povremeno suočavaju sa nestašicom goriva zbog ekstremne potražnje i logističkih ograničenja. Trudimo se da sve benzinske stanice u najkraćem mogućem roku snabdevamo gorivom. U Petrolu imamo dovoljno goriva na zalihama i nema potrebe da brinete da će gorivo nestati – navodi se u saopštenju.

Do nedelje popodne, prema 24ur.com, neke OMV pumpe su takođe imale problema sa snabdevanjem.

Kako navodi portal, potražnja je porasla iz dva razloga: s jedne strane zbog prestanka gornjeg ograničenja cena goriva u utorak, a sa druge strane zbog početka turističke sezone. Veliki broj stranih turista koji putuju u Hrvatsku ili se vraćaju sa godišnjeg odmora u Hrvatskoj, zbog niskih cena želi da sipa gorivo u Sloveniji.

U Sloveniji je od danas ukinuta gornja granica cena, kojom je maloprodajna cena eurosupera 95 bila 1,560 evra, veleprodajna cena 1,540 evra, maloprodajna cena evrodizela 1,668 evra i veleprodajna cena 1,648 evra.

Umesto toga, maloprodajne marže se primenjuju na pumpama van autoputeva, dok su tarife potpuno liberalizovane na autoputevima.

Rumunija: prevoznici i najveća vladajuća stranka pozivaju na smanjenje cena goriva

Predsednik rumunskih socijaldemokrata (PSD) Marsel Čolaku smatra da su rapidno rastuće cene goriva rezultat spekulacija. On je u ponedeljak novinarima rekao da neke kompanije, koje su inače ugledne i fer i koje poštuju zakon, koriste krizu da bi zaradile značajan dodatni novac.

– Oni ne bi imali toliki prihod bez pandemije koronavirusa ili bez energetske krize. Krizu cena goriva vidim i kao posledicu spekulacija i radujem se da čujem šta će o tome reći ministar energetike. (…) – citirala je novinska agencija Agerpres predsednika PSD.

Zbog cena goriva, koje su od početka godine porasle za 150%, u Rumuniji nezadovoljstvo raste iz dana u dan, a vozači organizuju proteste i satima parališu saobraćaj na pumpama, sipajući minimalne količine goriva.

Nacionalna asocijacija rumunskih prevoznika (FORT) takođe je zatražila zvanično ograničenje cena goriva u prošlonedeljnom saopštenju, navodeći primer Mađarske i Slovenije.

Premijer Nikolae Ćuka naložio je istragu na prošlonedeljnoj sednici vlade, zbog nedavnog drastičnog rasta cena goriva. U Rumuniji je prošle nedelje usvojena vanredna uredba za kažnjavanje profitera koji koriste krizu da bi stekli nepravednu poslovnu prednost.

Prema veb stranici za praćenje cena kojom upravlja Rumunski savet za konkurenciju, najjeftiniji dizel u Bukureštu u ponedeljak je bio 9,19 leja (1,86 evra), a najjeftiniji benzin 8,56 leja (1,73 evra).

Izvor: trans.info