Unapređenje rodne ravnopravnosti u transportu: Saobraćajni fakultet deo projekta DIAMOND

Nefleksibilno radno vreme u transportnoj industriji jedna je od glavnih prepreka u procesu unapređenja transportnog sistema u inkluzivniju i pravedniju poslovnu strukturu, kao i za ravnopravno učešće žena u sektoru – pokazuju istraživanja nastala u okviru trogodišnjeg evropskog projekta Diamond.

Svoj doprinos u realizaciji projekta, koji je priveden kraju u poslednjem kvartalu 2021. godine, dao je i Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, saopšteno je juče na zvaničnoj LinkedIn stranici fakulteta.

Tokom trajanja projekta urađena je iscrpna analiza ključnih pitanja i akcija koji su tesno povezani sa procesom adaptacije transportnog sistema potrebama žena, bilo kao zaposlenih lica, bilo kao korisnika transportnih usluga. Kao krajnji rezultat proizišla je online publikacija koja sumira najznačajnija zapažanja: „White Paper – Addressing gender-specific needs in Europe’s current and future transport systems“.

Na osnovu podataka dobijenih tokom sprovedenih istraživanja, zaključeno je da u transportnom sistemu postoji segregacija poslova i da ona utiče na ravnotežu polova i zapošljivost žena. Segregacija poslova, prema pojedinim ispitanicima, nastala je iz istorijskih ili tradicionalnih ideja o „muškim“ i „ženskim“ poslovima.

Veliki broj ispitanika sugerisao je da je za podsticanje povećanja broja žena na poslovima u transportu potrebno više obrazovanja i komunikacije oko uloga koje su dostupne u sektoru transporta, kao i oko njihove podobnosti za žene.

Jedno od pozitivnijih zapažanja je da su ispitanici tokom istraživanja u velikom broju naveli primere žena koje su pružale podršku i pozitivno uticale na zaposleno žensko osoblje, a ujedno i pomagale u promociji rodno uravnoteženije industrije.

Ispitanici su kao posebne prepreke za veće zapošljavanje žena naveli nefleksibilno radno vreme i rad u smenama.

– Prema mišljenju mnogih ispitanika, pravednost u transportnoj industriji se odnosi na fleksibilnost, npr. fleksibilno radno vreme. Podaci govore da mnogi poslovi u transportnoj industriji ne bi bili kompatibilni sa takvom vrstom fleksibilnosti. Mnogi ispitanici su saglasni da veliki broj pozicija zahteva smenski rad i karakteristično radno vreme, koje možda neće uticati na one koji nemaju decu, ali u velikoj meri utiče na one koji imaju. Iako je dogovoreno da bi bilo diskriminatorno sugerisati da žene treba da obezbede većinu brige o deci, ispitanici su prepoznali da se u realnosti to vrlo često dešava – navode autori publikacije.

Publikaciju možete besplatno preuzeti OVDE.