Zbog korone prihod 30% manji – Prve procene štete u transportu pokazale velike gubitke

Očekivani minimalni gubici teretne transportne privrede u Srbiji iznose skoro 30% planiranog prihoda za 2020. godinu, odnosno oko 470 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci koje je prikupilo Poslovno udruženje drumskog saobraćaja Srbijatransport.

Ovo udruženje je na zahtev Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prikupilo, objedinilo i dostavilo podatke i procene za 372 transportne firme i na tom uzorku analiziralo moguće efekte korona krize na teretnu transportnu industriju u Srbiji. Iako je u pitanju površna analiza, koja je zbog vremenske ograničenosti i nedostatka realnih ulaznih parametara u ovom trenutku jedina moguća, kako ističu u Srbijatransportu jasno je da srpske firme koje obavljaju transport tereta očekuju ogromni gubici.

Gubitak će se sigurno, s obzirom na veoma smanjenu privrednu aktivnost kako u Srbiji tako i u svetu, pokazati kao još veći kada po ukidanju vanrednog stanja bude moguće dobiti i izračunati realne podatke, navode u Srbijatransportu, dodajući da u potpunosti podržavaju mere Vlade Srbije za pomoć privredi tokom i nakon vanrednog stanja.

Na elektronskoj konferenciji Poslovodnog odbora za teretni transport održanoj 8. aprila, poslodavci okupljeni u Srbijatransport uputili su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahtev za rešenjima kojima bi se vozačima omogućio bezbedniji rad tokom pandemije (organizovana nabavka zaštitnih sredstava, testiranje svih vozača u međunarodnom transportu po povratku sa zadatka, bolja koordinacija svih državnih tela, dodatna kontrola falsifikovanih dokumenata itd).

– Vozači domaćeg i međunarodnog transporta su tokom vanrednog stanja pokazali izuzetnu hrabrost i požrtvovanost obavljajući svoj posao, rizikujući svoje i zdravlje svojih najmilijih dopremajući i otpremajući neophodnu robu za funkcionisanje zdravstvenog sistema, državnih organa i celokupne privrede iz svih delova sveta. Mi, njihovi poslodavci udruženi u Srbijatransport, odajemo im priznanje i zahvalnost za ovaj rad u najtežim uslovima – navodi se u saopštenju Udruženja.

Zaključke Poslovnog odbora od 8. aprila, kao i prikupljenje podatke o šteti u transportnom sektoru, možete pogledati na stranici Srbijatransporta. 

 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.