Zbog PDV-a strane kamiondžije zaobilaze naše pumpe

Gorivo u Srbiji nije među najskupljima u regionu, ali malobrojni su stranci koji toče gorivo na našim pumpama. Kamioni sa stranim tablicama zaobilaze srpske benzinske stanice, jer kod nas ne postoji povraćaj poreza na dodatu vrednost, kao svuda u okruženju. Tako Srbija ostaje bez značajnog deviznog priliva.

Kamiondžije toče tamo gde im se oporezovani deo vraća – objašnjava, za „Novosti“, Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

– Mi smo odavno nadležnima ukazivali na taj problem, ali dosad nije bilo prave reakcije.

Vozač kamiona koji „natankuje“ 500 litara goriva u Mađarskoj, po ceni od 1,36 evra, platiće 680 evra. Sleduje mu, međutim, povraćaj čak 27 odsto sume, jer toliki je PDV u u ovoj zemlji. Kada povrati 183,6 evra, litar dizela koštaće ga svega 0,99 evra!

Bez obzira na to što je kod nas PDV niži za sedam odsto nego u Mađarskoj, strani vozač kamiona bi imao „računicu“ da kupi gorivo na našoj strani granice. Jer, dizel je jeftiniji nego kod Mađara i litar je 1,32 evra. Država Srbija, samo na tom jednom vozaču kamiona, koji toči 500 litara u rezervoar, gubi 46 dinara po litru goriva, odnosno oko 200 evra!

Tatić kaže da bi država, kada bi se odrekla poreza na benzin koji bi točili stranci na proputovanju kroz našu zemlju, inkasirala značajna sredstva ne samo od iznosa akciza već i od prodaje drugih roba na benzinskim pumpama.

– Retko koja benzinska stanica duž auto-puteva u Srbiji posluje pozitivno jer su takse ogromne a promet sve manji. Kada bi država omogućila strancima da dobiju jeftinije gorivo, porastao bi promet, pa bi svima bilo dobro – objašnjava Tatić.

Region

Države u našem regionu su taj problem poodavno rešile. Čak svojom poreskom politikom omogućavaju vlasnicima benzinskih stanica u pograničnim delovima države da budu što konkurentniji, pa je tako gorivo kod njih znatno jeftinije nego sa naše strane granice.

(Izvor: www.novosti.rs)