ŽENE ZA VOLANOM: Ima osamnaest godina, studira modu i najmlađi je kamiondžija u Velikoj Britaniji

Jodie Lawson ima 18 godina i dolazi iz Aberdeen-a u Škotskoj. Ono što je izdvaja od većine svojih vršnjaka je njena ljubav prema kamionima. Pet meseci nakon što je navršila potrebnu starosnu dob, devojka je stekla neophodne  kvalifikacije i postala najmlađi vozač kamiona u Velikoj Britaniji. Sada želi da inspiriše druge žene.

Jodiina ljubav prema svetu transporta nije slučajna. Devojka je odrastala gledajući kamione koji pripadaju njenom ocu, vlasniku transportne kompanije.

– Još od malih nogu često boravim u očevoj kompaniji i oduvek sam bila zainteresovana da radim u industriji – priseća se Jodie.

Dva meseca nakon što je napunila osamnaest godina, Jodie, koja takođe studira modu, počela je obuku i potom je položila sve potrebne ispite iz prvog pokušaja. Devojka priznaje da je dobijanje papira bio veliki izazov za nju, ali je bila veoma odlučna da postane kamiondžija. U početku, bilo joj je teško da pređe sa vožnje malog putničkog vozila na vožnju kamiona.

– Najveći izazov je bio da ponovo saznam koliko prostora zauzimam na putu  – priznala je u intervjuu objavljenom na portalu trans.info.

Kada je Jodie rekla svojim prijateljima da je dobila vozačku dozvolu za kamione, nekima je bilo teško da u to poveruju.

– Bili su krajnje šokirani –  reče Jodie.

Sada kada može legalno da vozi kamion, nada se da će inspirisati druge žene da prihvate ovaj izazov. Po njenom mišljenju, žene nisu često zainteresovane za transportnu industriju.

– Možda će jednog dana neko čuti moju priču i biti motivisan da to uradi – kaže ona.

Za žene koje se vide iza volana kamiona, ali se boje, Jodie ih jednostavno savetuje da ga isprobaju jer, kako  kaže, osećaj vožnje kamiona je fantastičan.

Foto: Colin Lawson Transport Ltd/Facebook