Značajan oporavak drumskog transporta u trećem kvartalu – U septembru više od 10 miliona tereta

Evropski drumski prevoz robe je znatno porastao od jula do septembra ove godine. Ponuda tereta koju je evidentirao TIMOCOM-ov transportni barometar u trećem kvartalu 2020. godine je ponovo kompenzovala veoma slab drugi kvartal iste godine prouzrokovan pandemijom korone.

Brojke u svakom mesecu prevazilaze čak i vrednosti iz prethodne 2019. godine, izveštava TIMOCOM.

Ako se računaju unosi tereta iz sve 44 evropske zemlje evidentirane u barometru, bilo je 111% više ponuda tereta nego u prethodnom kvartalu (treći kvartal u poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine). U poređenju sa istim kvartalom 2019. godine bilo je 17% više tereta (treći kvartal 2020. u poređenju sa trećim kvartalom 2019. godine).

Pri tome, najbolji mesec bio je septembar – po prvi put, od početka korona-krize, premašeno je 10 miliona tereta u jednom mesecu. Time je čak i najveća vrednost u 2019. godini – takođe u septembru – premašena za 26%.

– Razlozi za ovakav rezultat sigurno se mogu pronaći u relativno opuštenoj situaciji sa infekcijom u letnjim mesecima i vidnoj potrebi za nadoknadom propuštenog nakon karantina u mnogim evropskim zemljama – kaže Gunnar Gburek, potparol za štampu TIMOCOM-a.

Tako je, na primer, posebno jako pogođena Italija početkom juna okončala veoma strogi karantin, a Španija krajem juna ukinula vanredno stanje. Nakon obustave proizvodnje u skoro svim zemljama u Evropi, proizvodnja je ponovo značajno porasla.

Milion tereta više u unutrašnjem saobraćaju

Očigledno velika potreba za nadoknadom propuštenog je prepoznatljiva i u unutrašnjem saobraćaju. U okviru Nemačke, logistika je u priličnoj meri nadoknadila propušteno i takođe bez izuzetka prevazišla vrednosti iz prethodne godine: u trećem kvartalu 2020. godine uneto je preko milion tereta više nego u istom periodu 2019. godine.

U poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine vrednost je eksponencijalno porasla. Podeljeno po mesecima to je pojedinačno izgledalo ovako: jul 3%, avgust 17%, septembar 73%.

I francuska logistika je nadoknadila propušteno u nacionalnom saobraćaju. Obim u trećem kvartalu 2020. godine je u toj zemlji porastao za po 12% mesečno.

U međunarodnom prometu tereta pokazuje se generalni trend rasta. Tako su, na primer, ponude tereta iz Nemačke za Francusku uprkos koroni veoma porasle kako u poređenju sa prethodnom godinom, tako i u poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine. Taj rezultat ide do 72%. Isto važi za terete iz Nemačke za Belgiju. U sva tri meseca rast je iznosio najmanje 30%. Pojedinačno: iz Nemačke za Francusku: jul 72%, avgust 35%, septembar 34%; iz Nemačke za Belgiju: jul 30%, avgust 60%, septembar 65%.

I najsporiji pristižu

I tradicionalno najslabije zemlje su takođe ojačale. Koliko je velika bila potreba za nadoknadom propuštenog nakon ograničenja zbog korone širom Evrope, pokazuje čak i pogled na one zemlje koje su generalno bile u minusu u poređenju sa 2019. godinom. Uprkos negativnim uporednim vrednostima od prošle godine prema 2020. godini, i u ovim zemljama se u trećem kvartalu ove godine beleži jasno poboljšanje.

Na primer: iz Nemačke za Mađarsku: jul -44%, avgust -34%, septembar -16%, ili iz Nemačke za Češku: jul -41% avgust -8%, septembar -3%.

Transportnim barometrom FreightTech preduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira podatke iz 44 evropske zemlje o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tereta integrisanoj u Sistem pametne logistike (Smart Logistics System). Više od 135.000 korisnika generiše svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava preko 45.000 TIMOCOM-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.