Hrvati “uvoze” vozače kamiona – Drumski prevoznici uputili 10 zahteva budućoj vladi

kamionski_transport_231113Udruženje hrvatskih drumskih autoprevoznika (UHCP) uputilo je sa konferencije za novinare u Varaždinu deset zahteva drumskih prevoznika budućoj Vladi RH-a radi povećanja njihove konkurentnosti. Među deset zahteva, predsednik Udruženja Dragutin Kranjčec, naveo je nužnost pisanja zakona i pravilnika, koji se tiču sigurnosti transporta, u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i da se ponovi oformi Uprava drumskog transporta pri tom ministarstvu.

Udruženje posebno insistira na dozvoli uvoza radne snage jer je liberalizacijom tržišta došlo do manjka kvalitetne radne snage, odnosno vozača.

Kranjčec pojašnjava da se radi o predlogu za dopuštenje uvoza 500 vozača za iduću godinu. U Udruženju ističu i da će tražiti dozvolu za uvoz vozača iz zemalja bivše Jugoslavije, budući uvoz radne snage iz zemalja EU sa sobom nosi i jezičku barijeru.

Vladimir Jurčec iz Udruženja, kao važne, naglasio je zahteve za smanjenje naknada za tehničke preglede te ukidanje monopola pojedinim udruženjima s javnim ovlašćenjima i otvaranje tržišta.

– Tražimo ukidanje monopola Centra za vozila Hrvatska jer okolne zemlje imaju barem 4 ili 5 takvih kompanija, a kod nas postoji Centar za vozila Hrvatske. Reč je o privatnoj firmi koja je prošle godine ostvarila više od 70 miliona kuna dobiti. Monopol Centra za vozila Hrvatske mora prestati bez obzira ko je na vlasti – izjavio je Jurčec te dodao i zahteve za ukidanjem preventivnih tehničkih pregleda i omogućavanje homologacije novih vozila samo uz podnošenje potrebne dokumentacije, bez dovoza novo kupljenog vozila.

Darko Vukadinović predstavio je set zahteva koja su vezana za gorivo i troškove. Tako Udruženje traži povrat dela troškova na dizel goriva privrednim subjektima u javnom prevozu robe i putnika putem, kao i upotrebu plavog dizela u rezervoaru rashladnih uređaja auto-hladnjača. Udruženje traži i subvencije za kupovinu vozila visokih ekoloških normi te podsticaje za kupovinu samostalnih klima uređaja privrednih vozila koja se pokreću na električnu energiju.

Čelni ljudi Udruženja složili su se u oceni da je ispunjenje tih zahteva nužno, ne samo radi konkurentnosti u odnosu na drumske prevoznike zemalja u okruženju, već radi njihovog opstanka. U Udruženju se nadaju da će u idućoj Vladi naći partnera za razgovore i dogovore, iako su skeptični da će na čelo resornog ministarstva doći stručna osoba jer, kako navode, to se dosad još nije dogodilo. Iz Udruženja očekuju i da će u idućem sazivu saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze imat dva predstavnika – za prevoz roba i za prevoz putnika. Na kraju su upozorili sve one koji ovih dana kreću u izbornu kampanju neka imaju na umu da branša prevoznika zapošljava više hiljada osoba, koji s porodicama čine oko 100 hiljada birača, prenosi seebiz.eu.