Predstavljamo vam 100 najvećih srpskih izvoznika

kontejneri_transport_241113“Fiat automobili Srbija”, HIP “Petrohemija” i “Yura Corporation” najveća su tri neto izvoznika u Srbiji, pokazuje istraživanje “Business Info Group” o 100 najvećih srpskih izvoznika i uvoznika.

Od 100 najvećih izvoznika u Srbiji oko trećina je istovremeno i na listi 100 najvećih uvoznika, rečeno je na predstavljanju istraživanja na Kopaonik biznis forumu. O strukturi našeg izvoza govori i očekivanje da će najveći izvozni adut i u narednom periodu biti kukuruz, maline, jabuke i bakar.

Prema listi 30 najvećih neto izvoznika, odnosno kompanija koje više izvoze nego sto uvoze, u 2014. godini, FAS iz Kragujevca je realizovao izvoz vredan 1,36 mlrd EUR i uvoz od 929 mil EUR. HIP “Petrohemija” iz Pančeva, koja je u restrukturiranju, imala je izvoz vredan 148, a uvoz 21 mil EUR.

Na trećem mestu je “Yura Corporation” iz Rače sa 119 mil EUR izvoza u prošloj godini i 42 mil EUR uvoza. RTB invest je na četvrtom mestu, zatim “Sojaprotein” iz Bečeja, na šestom mestu je “Hemofarm” iz Vršca sa 149 mili EUR izvoza i 89 uvoza i na sedmom mestu je “Jugoimport SDPR” sa 67 miliona izvoza i 12 mil EUR uvoza.

Pročitajte kompletnu listu NAJVEĆI SRPSKI IZVOZNICI.