Inovativne tehnologije za smanjenje goriva u gradskim uslovima

renualt_truck_111216“Renault Trucks” predstavlja Urban Lab 2 je eksperimentalno vozilo namenjeno distribuciji robe, koje je u okviru projekta EDIT (Efficient Distribution Truck – efikasno vozilo za distribuciju), razvijeno u saradnji sa 6 partnerskih firmi.

Kombinujući inovativne tehnologije iz oblasti aerodinamike, hibridizacije motora, pneumatika i komunikacije između vozila i infrastrukture, postignuta je ušteda goriva od 13%. Budući da su Optifuel Lab 1 i 2 bili eksperimentalna vozila namenjena istraživanju i razvoju dugolinijskog transporta,vozilo Urban Lab 2, se fokusira na regionalnu distribuciju i distribuciju u gradskim uslovima.

U tu svrhu uzet je “Renault Trucks” D WIDE Euro 6, nosivosti 19 t. U projektu je učestvovalo šest partnera: Valeo, Lamberet, Michelin, BeNomad, INSA Lyon (LamCoS) i IFSTTAR (LICIT).

Projekat EDIT (Efficient Distribution Truck – efikasno vozilo namenjeno distribuciji), čiji rezultat je Urban Lab 2, finansirali su međuresorski fond (Single Inter-Ministry Fund), region Overn Rona-Alpi, grad Lion, Savet departmana grada En(Ain Department Council) i FEDER. Cilj je da se do 2020. godine ponudi pristupačna inovativna tehnologija, koja se fokusira na četiri osnovna elementa: aerodinamiku, pogonski lanac, povezivanje vozila sa infrastrukturom i pneumatiku.