Bojan Didanović, direktor HBT Logistika – Uslužna logistika je budućnost

HBT Logistika, kompanija za skladištenje i transport, planira da širi skladišne kapacitete s obzirom na sadašnju popunjenost od 100%. Ukupan kapacitet, kojim HBT Logistika raspolaže, iznosi 12.000 paletnih mesta. Od toga 1.500 paletnih mesta u hladnom režimu od 2°C do 8°C, dok je 10.500 paletnih mesta u ambijentalnom režimu. Distributivni centri kompanije se nalaze u industrijskom delu Zemuna, uz autoput Beograd-Novi Sad.

HBT Logistika raspolaže sa četiri javna carinska skladišta u ambijentalnom i kontrolisanom režimu. Takođe, poseduje rešenja o ispunjenosti uslova za smeštaj robe životinjskog porekla, rešenje za reeksport, odobrenje carine za pojednostavljeni postupak ovlašćenog primaoca u zajedničkom tranzitnom postupku, kao i sertifikat OPS – ovlašćeni privredni subjekat.

Kompanija posluje kao posebno pravno lice od 2010. godine, a nastala je iz sektora logistike Polimarka, današnjeg Unisola.

U intervju za Pluton logistics, direktor HBT Logistike Bojan Didanović govori o novim tehnologijama koje se primenjuju u logistici, hladnom lancu kao i planovima kompanije za naredni period.

PL: Poslujete u hladnom lancu. Kolika je konkurencija u toj oblasti?

– Poslujemo u hladnom lancu i sva naša distributivna vozila su opremljena rashladnim uređajima i GPS sistemom. Posedujemo sopstvene komore sa različitim temperaturnim režimima od 2 stepena Celzijusa do 4C i 4C do 8C. Konkurencija postoji, ali ne u velikoj meri. Hladan lanac je definitivno grana koja će se razvijati u budućnosti.

foto: pixabay.com/free-photos

PL: Koje sertifikate posedujete?

– Naše sertifikate i određena rešenja bih podelio u dve kategorije – skladištenje i transport prehrambenih proizvoda i carinska odobrenja i sertifikati. Prva kategorija podrazumeva: IFS LOGISTICS standard, HACCP standard, rešenja o ispunjenosti uslova za smeštaj robe životinjskog porekla. Druga kategorija podrazumeva: rešenje za reexport, odobrenje carine za pojednostavljeni postupak ovlašćenog primaoca u zajedničkom i nacionalnom tranzitnom postupku, OPS sertifikat – ovlašćeni privredni subjekat.

PL: Šta izdvajate kao svoju prednost?

– Siguran sam da je najveća prednost HBT Logistike poslovna fleksibilnost i brza reakcija kada su zahtevi naših klijenata u pitanju. Naravno, stručan kadar je preduslov za to. Takođe, razvili smo jedinstven način izveštavanja u delu praćenja logističkih operacija. Izveštaje automatski dostavljamo na dnevnom nivou svim našim klijentima, u skladu sa njihovim potrebama i zahtevima.

PL: Koje nove tehnologije koristite u poslovanju? Šta korisnici vaših usluga konkretno dobijaju korišćenjem tih rešenja?

– Osim WMS-a (warehouse managment system), softvera koji je neophodan da bi se upravljalo svim logističkim operacijama u skladištu, izdvojio bih i softver za rutiranje vozila čija je implementacija u toku. Navedeni softver će unaprediti transportne operacije i optimizovati naša vozila. Benefiti su unapređenje toka dokumentacije i smanjenje troškova transporta usled bolje optimizacije tovarnog prostora.

PL: Sa kojim kompanijama najviše radite? U kojoj industriji vidite šanse za razvoj?

– Kompanije sa kojima najviše radimo, a koje su ujedno i naši najveći klijenti su Omnico distribucija – eksluzivni distributer brenda Polimark, kao i kompanija Carnex za koju radimo skladištenje, komisioniranje i distribuciju robe na kompletnoj teritoriji Srbije. Osim navedenih partnera, poslujemo još sa više od 30 domaćih i regionalnih kompanija. Izdvojio bih Celjske Mesnine iz Celja, Interšped B i Fun & Fit company iz Beograda, ROX iz Zagreba, PIP iz Novog Sada i još mnoge druge.

PL: Kakvi su vam planovi u narednom periodu?

– Pre svega, cilj nam je da održimo i unapredimo kvalitet logističkih usluga, uspešno završimo implementaciju softvera za rutiranje vozila i proširimo skladišne kapacitete koju su popunjeni 100%.

PL: Koji su izazovi poslovanja u hladnom lancu? Kako će se ta industrija razvijati u budućnosti?

– Izazovi sa kojima se HBT susreće u hladnom lancu su popunjenost kapaciteta i nemogućnost potpisivanja novih ugovora. Takođe, održavanje propisane temperature tovarnog prostora u letnjim mesecima je možda i najveći izazov u ovom trenutku. Preduzeli smo potrebne korake kako bismo preventivno delovali i našu flotu smo počeli da obnavljamo vozilima koja imaju više temperaturnih režima.

Uslužna logistika je delatnost koja ima sjajnu budućnost, u to sam uveren i sa sigurnošću tvrdim da će se rapidno razvijati u narednim godinama.